Tam Buğday Ekmeği Faydaları, Kalorisi ve Besin Değeri

Sağlıklı yaşam için tam buğday ekmeği tüketilmesi gerektiği sık sık vurgulanıyor. Beslenme uzmanları ve diyetisyenler beyaz ekmek tüketiminin asgariye inmesi gerektiğini belirttikleri şu günlerde tam buğday ekmeğinin önemi daha çok ortaya çıkmaya başlıyor. Uzun yıllardır süregelen beyaz ekmek tüketiminin yerine tam buğday ya da diğer tahıllarla yapılan ekmeklerin tüketilmesi gerekliliği ortaya çıkınca haliyle tam buğday ekmeğinin özellikleri, faydaları, kalorisi ve besin değeri de merak ediliyor. Peki, tam buğday ekmeği nedir, sağlıklı yaşam için neden bu kadar önemlidir?

Sponsorlu Bağlantılar
 

Tam Buğday Ekmeği Nedir?

Buğdayın bütün olarak öğütülmesi ile elde edilen undan yapılan tam buğday ekmeği, beyaz unla yapılan ekmeğe göre daha fazla lif içerir. 1 dilim beyaz ekmekte 1.4 gram besin lifi bulunurken tam buğday ekmeğinde 2.6 gram besin lifi bulunur. Besin lifinin fazla olması tam buğday ekmeği ile beslenenlerin daha az ekmek yiyerek daha uzun süre tok kalmasını sağlar. Bağırsak hareketlerini de düzenleyen tam buğday ekmeği kabızlık problemine karşı etkilidir.

Tam buğday ekmeği için buğdayın tüm kısımları öğütülür. Beyaz ekmek için buğdayın ruşeym ve kepek kısmı ayrıştırılıp sadece endosperm kısmı kullanılırken tam buğday ununda buğdayın ruşeym, kepek ve endosperm bölümlerinin tümü kullanılır.

Tam Buğday Ekmeği Faydaları 

Tam buğday ekmeği besin lifi yönünden zengin olduğu için sindirim sistemini düzenler. Tokluk hissi verdiği için daha az ekmek tüketilmesini sağlar. Kabızlık yaşayanların lifli yiyecekleri tüketmesi gerekir, tam buğday ekmeği bağırsak hareketlerini düzenlediği için kabızlıği engeller. Kötü kolesterolü düşürdüğü saptanmıştır. Düzenli olarak tüketildiğinde kolesterolü dengede tutar. Uzun süre tokluk hissi yarattığı için diyet listelerinin vazgeçilmezidir. Kilo problemi olanlar mutlaka tam buğday ekmeği tüketmelidir. Besin lifi, potasyum, magnezyum, folat, demir ve selenyum mineralleri bakımından zengin olan tam buğday ekmeği yüksek kan basıncını kontrol altında tutar. Bu nedenle yüksek tansiyon sorunu olanların tam buğday ekmeği tüketmesi önerilir. Yüksek tansiyon hastaları tam buğday ekmeğini kontrollü tüketmelidir. Çünkü içeriğinde bulunan sodyum tansiyonu yükselten bir mineral olduğu için tansiyon hastaları tam buğday ekmeğini aşırı tüketmemeye özen göstermelidir.

Tam Buğday Ekmeğinin Zararları 

Tam buğday ekmeği sağlıklı kişiler için uygundur. Ancak çölyak hastaları kesinlikle tam buğday ekmeği tüketmemelidir. Vitamin ve minerallerin emilimini azaltan ya da yok eden bir hastalığı olanlar tam buğday ekmeği tüketmemelidir.

Tam Buğday Ekmeğinin Besin Değeri 

1 dilim tam buğday ekmeği 69 kaloridir. 12 gram karbonhidrat ve 2 gram besin lifi içerir. Tam buğday ekmeğinde E, K, B1, B2, B3, B6, folik asit, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum, çinko, bakır, selenyum gibi vitamin ve mineraller bulunur.

Sponsorlu Bağlantılar

İlgini Çekebilir

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

Yer elması, papatyagiller familyasından bir bitkidir. Köksapları yumru şeklinde olan bu bitkinin, yumru kısımları yemek, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir