Argan Yağı Nedir, Faydaları Nelerdir?

Argan yağı Fas’ta yetişen argan ağacından elde edilen mucizevi bir yağdır. Son zamanlarda adına sıkça rastladığımız ancak ne işe yaradığı hakkında çok fazla bilgi sahibi olmadığımız argan yağı özellikle cilt üzerinde mucizevi etki yaratır. Fas’ta yetişen argan ağacından elde edilmesinden dolayı “Fas yağı” olarak da bilinen bu yağ “morokon” olarak da anılır. Argan ağacı dünya üzerinde sadece Fas’ın güneybatı bölgesinde yetişir. Dünyanın başka bir yerinde yetişmeyen bu ağaçtan elde edilen yağ bu nedenle çok özeldir. Zeytinyağından biraz da koyu bir kıvama sahip olan yağın rengi ise kırmızıya yakındır.

Sponsorlu Bağlantılar
 

Argan Ağacının Özellikleri 

Argan ağacı yaklaşık 200 yıllık ömre sahip bir ağaç türüdür. Fas’ın güneybatı bölgesinde yetişir. Dünyanın başka bir yerinde yetişmez. Argan ağacı özel bakım istemeyen bir türdür. Yapılan bir araştırma 2 binli yılların başında dünya üzerinde sadece 6 bin argan ağacı kaldığını göstermekte. Bu nedenle argan ormanları UNESCO tarafından koruma altına alındı, argan sayısının artırılması için planlı bir çalışma başlatıldı. Argan ağacının yeşilimsi çiçekleri vardır. Ağacın meyvesi kalın kabukludur. Kabukların rengi de yeşilimsidir. Meyvenin etli kısmı sütlü kıvamdadır. Meyvede bulunan yağlı kısımdan argan yağı elde edilir. Argan ağacından elde edilen yağ özellikle cilt ve saç bakımında kullanılır.

Argan Yağı Nasıl Elde Edilir?

Argan yağının elde edilişi biraz zahmetlidir. Argan ağacının meyveleri olgulaşınca tek tek toplanır. Toplanan meyveler taşla ezilerek içinde bulunan çekirdekleri çıkarılır. Daha sonra bu çekirdekler kavrularak yağı çıkarılır. Cilt ve saç bakımında kullanılan argan yağı için kavurma işlemi yapılmaz. Çekirdekler el değirmeninde ezilerek hamur haline getirilir. Çekirdek içlerinden elde edilen hamura su katılarak sürekli yoğrulur. Bunun sonucunda argan yağı yüzeye çıkmaya başlar. Zor ve zahmetli bir çalışma sonucunda elde edilen yağ özellikle kozmetik dünyasında kullanılmak üzere diğer ülkelere ihraç edilir. Günümüzde pek çok kadının vazgeçilmezi haline gelen, özellikle kuru cilt üzerinde mucizeler yaratan argan yağı bu nedenle biraz pahalı bir yağdır.

argan ağacı ile ilgili görsel sonucu

Argan Yağının Özellikleri 

Argan yağı ilk olarak 10.yy’da Fenikeliler tarafından çıkarılmaya başlandı. O günden bugüne kullanılan argan yağı bölgede yaşayan kadınların güzelliklerini borçlu olduğu bir yağdır. Günümüzde özellikle güzelliğine düşkün kadınların tercihi haline gelen bu yağ bol miktarda E vitamini içerir. E vitamini cildin yaşlanmasını engelleyen, elastikiyetini koruyan, kırışıklıkların görünümünü azaltan bir vitamindir. Argan yağında bol miktarda bulunması bu yağın cilt bakımında, saç, tırmak ve vücut bakımında kullanılmasına neden oldu. Özellikle kuru cilt üzerinde olumlu etkisi saymakla bitmeyen argan yağı üretiminin zahmetli olması nedeniyle biraz pahalıdır. E vitamini yönünden zengin olduğu bilinen zeytinyağına göre 3 kat fazla E vitamini içerdiği için “mucize yağ” olarak da tanımlanır.

Argan yağında bol miktarda doymamış yağ asidi bulunur. Bunun dışında sterol, polifenol, ferulik asit içerir. Antioksidan açısından zengin bir bitki yağıdır. Antioksidan yönünden zengin olması serbest radikallere karşı cildi güçlendirmesini sağlar.

Argan Yağının Faydaları 

Argan yağı içermiş olduğu aktif bileşenler sayesinde cildi korur. Yaraları iyileştirme, iltihabı önleme, mikropları öldürme ve cildi güneşten koruma özelliğine sahiptir. Argan yağında bulunan steroller cildin yapısını korur, cildin yaşlanmasına engel olur.

Yüksek oranda E vitamini içeren yağın en önemli özelliği cildi korumasıdır. Cildin yaşlanmasını engelleyen, yaşlanma belirtilerini azaltan argan yağı bu nedenle kozmetik dünyasının vazgeçilmezi olmuştur. Argan yağı kuru cilde uygulandığında cildi nemlendirir ve cilde parlak bir görüm kazandırır. Nemini kaybeden bir cilt daha hızlı yaşlanır. Argan yağı cildin yaşlanmasına engel olur. Kırışıklıkların görünümünü azaltır. Aynı zamanda cildi sıkılaştırır, sarkmasını engeller.

Argan yağı saç bakımında da kullanılır. Saç derisine ve saçlara argan yağı uygulamak, saçların nemlenmesini, daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlar. Saçları canlandırır ve onarır. Saç kırıklarına karşı da argan yağı kullanılabilir.

El ve tırnak bakımında da argan yağından faydalanmak mümkün. Çabuk kırılan ve zayıf tırnaklar için argan yağı kullanılabilir. Tırnakları nemlendirir ve güçlendirir. Tırnaklarda meydana gelen çatlaklara karşı da argan yağı iyileştirici etkiye sahiptir.

Argan Yağı Kolesterolü Dengeliyor 

Argan yağının cilt üzerindeki etkisinin yanı sıra kalp ve damar hastalıklarını önleme özelliği de vardır. Özellikle yüksek kolesterolü dengeleme özelliği olan argan yağını yemeklerde kullanmak gerekir. Ancak yemeklerde kullanılacak argan yağının mutlaka has argan yağı olmasına dikkat edilmeli. Argan yağını cilt bakım ürünleri satan mağazalarda bulmak mümkün. Ancak yağın has olmasına dikkat etmek gerekir. Bitkisel destek ürünleri satan mağazalarda has argan yağı bulmak mümkün. Bu mağazalarda hap ya da kapsül şeklinde satışa sunulan argan yağını yemeklerde kullanarak yüksek kolesterolü dengeleyebilirsiniz.

Argan Yağı Kullanımı 

Kuru bir cilde sahipseniz argan yağını cildinize direkt uygulayın ve masaj yaparak cildinize yedirin. Sivilce ve aknelerin üzerine pamuk yardımı ile argan yağı sürmek sivilce ve aknelerin giderilmesini sağlar. Saçlarınızın daha güzel ve parlak görünmesini istiyorsanız, saç diplerine masaj yaparak argan yağını yediriniz ve bu şekilde yarım saat bekletiniz.

Vücudunuzu nemlendirmek ve selülitten kurtulmak için banyo sonrası argan yağını masaj yaparak vücudunuza sürünüz. Selülit bulunan bölgeye de masaj yaparak argan yağı uygulamak selülit görünümünü hafifletir.

Hamilelikte argan yağı karın bölgesine sürüldüğünde çatlak oluşmasına engelleyecektir.

Sponsorlu Bağlantılar

İlgini Çekebilir

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

Yer elması, papatyagiller familyasından bir bitkidir. Köksapları yumru şeklinde olan bu bitkinin, yumru kısımları yemek, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *