Hurmanın Faydaları

Hurma, palmiyegiller familyasından bir palmiye türünün meyvesidir. Ilıman, çöl iklimini seven bir palmiye türü olan hurma ağacının meyvesi çok lezzetlidir. Soğuktan hoşlanmadığı için Türkiye’de sadece Akdeniz iklimi görülen bölgelerde yetişebilir. Anavatanı Arap Yarımadası olan hurma ağacı sıcağı ve güneşi sever. Vitamin ve mineral deposu olan meyvesi çok besleyicidir. Sadece Arap Yarımadası’nda değil dünyanın her yerinde tüketilen hurma görüntüsü ile olduğu kadar meyvesi ile de farklı ve özel bir ağaçtır. Hurma ağacı özel bakım isteyen bir ağaç türüdür. Güçlü bir gübrelemeye ihtiyaç duyar. Büyümesi ve yaşaması için azot, fosfor, potasyum, demir gibi mineraller yönünden zengin gübre ile gübrelenen hurma ağacı zararlılara karşı korunabilir. Arap Yarımada’sında hurmanın birçok hastalığa iyi geldiği düşünülmekte. Hurmanın bölge insanı için dini açıdan da anlamı büyüktür. Hurma ile ilgili hadisler mevcuttur. Özellikle Ramazan ayında iftarda sofralarda hurma bulundurmak önemlidir. Birçok Müslüman orucunu açmak için hurmayı tercih eder. Bu nedenle Ramazan ayında hurma tüketimi Arap Yarımada’sında olduğu gibi Türkiye’de de artar.

Sponsorlu Bağlantılar
 

Hurmanın Tarihçesi  

İlk hurma ağacı ile ilgili kesin bilgi olmasa da hurmanın tarihinin M.Ö. 7 bin 8 bin yılına dayandığı düşünülüyor. Hurma ile ilgili yapılan araştırmalar ilk hurmanın Suriye ve Mısır’da yetiştirildiği yönünde. Basra Körfezi’nde yaygın olarak bilinmesinden dolayı hurmanın bu bölgenin meyvesi olduğuna inanılıyor. Tarihi çok eskilere dayanan hurma ağacının diğer adı “hayat ağacı”. Genellikle çekirdekten yetiştirilse de en makbulü ve kaliteli meyveyi veren filizden yetiştirilen hurma ağaçlarıdır. Hurma ağacı oldukça hassastır. Ağacın bünyesinde yetişen filizlere yavru filiz denir. Yavru filiz anne ağaçtan alınarak hemen yanına dikilir. Şayet filiz anne ağaçtan daha uzağa dikilirse filiz ölür, anne ağaçta küserek meyve vermemeye başlar.

hurma ile ilgili görsel sonucu

Hurma Çeşitleri 

Hurmanın pek çok çeşidi vardır. En çok bilinen hurma çeşitleri Medine Amber, Medine Amber Ula, Medine Acwe, Medine Mabroom, Medine Safawi, Medine Şelebi, Medine Berni’dir.

Hurmanın Besin Değeri 

Adeta vitamin ve mineral deposu olan hurma gerçek bir “hayat ağacı”dır. 100 gram hurma 277 kalori, 74,97 gram karbonhidrat içerir. Vücudun enerji ihtiyacını karşılayan hurma kışın üşümemizi engeller ve zinde tutar. Hurma az miktarda olsa da protein içerir. Protein içeren ender meyvelerden biri de hurmadır. Vejeteryan beslenmeyi tercih edenler için ideal bir besindir. Hurmada hiç kolesterol bulunmaz. Bu nedenle kalp ve damar dostudur. Besin lifi açısından çok zengindir. 100 gram hurma 6,7 gram besin lifi içerir. Bu özelliği sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Kabızlık problemini giderir. B vitamini açısından çok zengindir. Hurmada B3, B6, B2, B1 vitaminleri bulunur. Hurma zengin bir A vitamini kaynağıdır. 100 gram hurma vücudun günlük A vitamini ihtiyacının yüzde 3’ünü karşılar.

Hurmada yokluğunda önemli hastalıklar görülen K vitamini de bol miktarda bulunur. 100 gram hurmada 2,7 mcg K vitamini bulunur. Bu miktar vücudun günlük K vitamini ihtiyacının yüzde 3’ünü karşılar.

Hurmada bol miktarda mineral bulunur. Potasyum ve demir açısından çok zengindir. Bunun yanı sıra kalsiyum, demir, sodyum, magnezyum, manganez, fosfor, çinko bulunur. Hurmayı özel kılan özelliklerden biri de beta karoten açısından zengin olmasıdır. Göz sağlığını koruyan,  kansere karşı koruma sağlayan beta karoten hurmada bol miktarda bulunur. Hurmanın en önemli özelliklerinden biri de folik asit deposu olmasıdır. 1 adet hurmada 3,6 mcg folik asit bulunur.

Hurmanın Faydaları  

Hurma hafızayı güçlendirir. Hurmada bulunan beta karoten hafızaya iyi gelir. Yüksek lif içeren hurma kanserden ve kalp hastalıklarından korur. Hurma göğüs, rahim ve kolon kanserine karşı tüketilmesi gereken besinlerden birisidir. Beta karoten hücrelere saldıran molekülleri kontrol etme özelliği vardır. Hurmada bulunan beta karoten maddesi kansere karşı koruma sağlar.

Hurma ile ilgili yapılan araştırmalar bu meyvenin yüksek miktarda antioksidan madde içerdiğini göstermiştir. Antioksidan açısından zengin olan hurma bağışıklık sistemini güçlendirir, kanser ve kalp hastalıklarını önler. Yaşlanma belirtilerini hafifletir.

Yüksek oranda lif içeren hurman, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Kabızlığı giderir. Kolon kanserine karşı korur. Bağırsak hareketlerini düzenlediği için kolit, hemoroid gibi hastalıklarda tüketilmesi önerilir.

Bol miktarda A vitamini bulunan hurma göz sağlığını korur. A vitamini aynı zamanda cildin erken yaşlanmasını önler. Hurma tüketmek daha güzel bir cilde sahip olunmasını sağlar. K vitamini deposu olan meyve, diş ve kemik sağlığının korunmasına yardımcı olur.

Hurmanın enfeksiyonu önleyici etkisi vardır. İçermiş olduğu magnezyum sayesinde enfeksiyonları önleyen hurmanın aynı zamanda enerji deposu bir meyvedir. Kışın üşümeyi engeller, vücudun zinde ve enerjik olmasını sağlar. Kırmızı kan hücresi üretimini sağlayan B2 ve B3 vitamini bulunan hurma kansızlığa karşı tüketilmesi gereken besinlerden birisidir.

Hurma kadar hurmanın çekirdeği de faydalıdır. Hurma çekirdiğinin kadın hastalıklarını giderme özelliği vardır. Balgam söktürücü özelliği vardır. Karaciğeri korur. Vücut için zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Hurma çekirdeği mide sorunlarına iyi gelir, özellikle hazımsızlığa karşı tüketilebilir.

Hurma çekirdeğini ezip toz haline getirerek tüketmek gerekir. Toz halindeki hurma çekirdeği süt, kahve, yoğurt ya da bala katarak tüketilebilir. Hurma çekirdeğinin faydalarını görebilmek için belli bir süre düzenli olarak tüketmek gerekir.

Şeker hastaları hurma tüketirken dikkatli olmalıdır. Doktor tarafından önerilen miktardan fazla hurma tüketmemelidir. Kalorisi yüksek olduğu için kilo problemi olanlar da hurma tüketirken dikkatli olmalıdır. Fazla hurma tüketmek baş ağrısına neden olur.

Sponsorlu Bağlantılar

İlgini Çekebilir

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

Yer elması, papatyagiller familyasından bir bitkidir. Köksapları yumru şeklinde olan bu bitkinin, yumru kısımları yemek, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *