Karbonatın Faydaları Nelerdir?

Karbonat, asidin bazlarla birleşmesi ile oluşan bir tuzdur. Mutfakta daha ziyade hamur işlerinde kabartma tozu yerine kabartıcı olarak kullanılan karbonatın sağlık ve hijyen açısından da onlarca faydası vardır. Karbonatın faydaları saymakla bitmez. Saç ve cilt bakımından, ev temizliğine kadar her açıdan faydalı olan karbonat evlerde bulunmazı gereken olmazsa olmaz malzemelerden birisidir.

Sponsorlu Bağlantılar
 

Karbonatın Özellikleri 

Karbonat, karbonik asidin bazlarla birleşmesi ile oluşan tuzların genel adıdır. Bilimsel adı sodyum bikarbonattır. Kimyasal formülü CO3 olarak gösterilir.

Nerelerde Kullanılır 

Karbonatın en fazla kullanıldığı alan mutfaktır. Hamur işlerinde kabartıcı olarak kullanılır. Kek, poğaça, börek yapımında kullanılan karbonat bunun dışında ortam temizleyici olarak da kullanılır. Güçlü bir temizleyici olan karbonat ile ortamın daha hijyenik olması sağlanabilir. Temizlik dışında cilt bakımı ve saç bakımında da karbonatın mucizevi etkisinden faydalanılabilir.

karbonat nedir ile ilgili görsel sonucu

Karbonatın Faydaları 

Karbonatlı su içmek sağlık açısından çok faydalıdır. Ancak karbonatı ölçülü tüketmek gerekir. Karbonatın en önemli özelliği asit giderici olmasıdır. Asit giderici olan karbonat, midede ortaya çıkan ekşime, hazımsızlık, gaz gibi sorunları giderir. Bir bardak suya biraz karbonat katarak hazırlanacak su mideyi rahatlatır. Etkisini hemen gösteren karbonatlı su, midede oluşan gazın yok olmasını, hazımsızlık ve ekşime probleminin ortadan kalkmasını sağlar.

Beslenme alışkanlıkları vücutta asit oluşmasına neden olabilir. Karbonat doğal alkalileştirme özelliği olan bir maddedir. Vücucudun ph dengesini sağlayan ve koruyan karbonat, çok faydalıdır. Ancak karbonatın çok fazla tüketilmesi zararlıdır. Bu nedenle günlük karbonat tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekir.

Karbonatlı su ile gargara yapmak boğaz ağrısına ve iltihaba iyi gelir. Mikrop kırıcı özelliği olan karbonat, virüs ve bakterileri öldürür.

Karbonatın asit düzeyini azaltma özelliği vardır. Özellikle idrar yolu enfeksiyonlarına karşı karbonatlı su tüketilmesi gerekir. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için karbonatlı su içilebilir.

Karbonatlı su, vücudun ph dengesini korur. Özellikle romatizmal hastalıklara karşı karbonatlı su tüketilmesi önerilir.

Kaslarda ve eklemlerde ortaya çıkan sertleşme ve kas yorgunluğunun en önemli nedenlerinden birisi, fiziksel faaliyetlerden sonra ortaya çıkan laktik asittir. Karbonatlı su vücudun asit dengesini sağladığı için fiziksel faaliyet sonrası ortaya çıkan kas ve eklem ağrılarını giderir.

Karbonatlı maden suyu içmek kolesterolü düşürür. Yüksek tansiyon sorunu olanlar maden suyu ile karbonatı karıştırarak içmemelidir.

Karbonatlı su, soğuk algınlığı, grip ve alerjiye iyi gelir. Alerji, grip ve soğuk algınlığına neden olan mikroorganizmalarla savaşan karbonat, hastaların rahatlamasını sağlar.

Karbonatın herkes tarafından bilinen faydası dişleri beyazlatmasıdır. Dişleri 2-3 günde bir karbonat ile fırçalamak hem dişlerin beyazlamasına yardımcı olur, hem de diş etlerinin daha sağlıklı olmasına katkı sağlar.

Karbonatlı Su Nasıl Hazırlanır?

Karbonatlı su hazırlamak oldukça kolaydır. Genel ölçü bir su bardağı suya yarım tatlı kaşığı karbonattır. Karbonatlı suyun faydalarını görmek için ana öğünden önce tüketilmesi gerekir. Aşırıya kaçmamak kaydı ile ana öğünlerden önce bir bardak karbonatlı su tüketilebilir.

Karbonatın Diğer Faydaları 

Dezenfekte etme özelliği olan karbonatın en çok kullanıldığı alanlardan biri de temizliktir. Antibakteriyel özelliği olması nedeniyle ev temizliği için uygun bir temizlik ürünüdür.

Ayakkabılarda oluşan ayak kokusunu yok eder. Ayakkabı içine bir miktar karbonat atarak kötü kokulardan kurtulabilirsiniz.

Saçlarda oluşan kepeği yok eder. Durulama suyuna bir miktar karbonat atmak kepek sorunundan kurtulmanızı sağlar.

Mobilyalarda oluşan tozu yok etmek için karbonattan faydalanılabilir. Temizleme suyuna bir miktar karbonat katarak toz almak, yüzeylerin daha temiz ve parlak olmasını sağlar.

Tava, tepsi ve tencerelerde oluşan lekeleri yok etmek için karbonat kullanabilirsiniz. Karbonat ile ovduğunuz tava ve tepsileriniz parlayacaktır.

Lavabo açma özelliği vardır. Tıkanan lavaboya bir çay bardağı ile birlikte bir çay bardağı sirke dökün, arkasından bir litre sıcak su dökün. Lavabonun açıldığını göreceksiniz.

Halılarda oluşan kötü koku ve lekelerden kurtulmak için de kullanabilirsiniz. Halının üzerine biraz karbonat serpin ve bir süre bekletin. Daha sonra süpürün. Kötü kokuların yok olduğunu göreceksiniz.

Buzdolabının bir köşesinde karbonat bulundurun, böylece buzdolabında oluşan kötü kokulardan kurtulabilirsiniz.

Ter kokusundan şikayetçi iseniz, duştan sonra koltuk altınıza bir miktar karbonat sürün. Böylece terleme ve ter kokusu şikayetinizden kurtulursunuz.

Sponsorlu Bağlantılar

İlgini Çekebilir

Kekiğin Faydaları

Kekik, kokulu bir bitkidir. Ormanlarda, çayırlarda, çimenliklerde, dağlarda yetişen kekik bitkisinden yemeklerde ve bitki çaylarında …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *