Lahananın Faydaları Nelerdir

Lahana deyince birçoğumuzun aklına lezzetli mi lezzetli kapuska yemeği ve lahana dolması gelir. Hem çok lezzetli, hem de vitamin ve mineral deposu olan lahana sağlık açısından da son derece faydalı bir kış sebzesi. Lahana, turpgiller familyasından, kat kat yaprakları olan, sonbahar ve kış aylarına özgü bir sebzedir. Halk arasında kelem olarak anılır. Türkiye’de yaygın olarak beyaz lahana tüketilir. Beyaz lahana dışında, brüksel lahanası, kara lahana, kırmızı lahana, milano lahanası ve yaprak lahana gibi türleri de salata, meze ve yemek yapımında kullanılır. En çok beyaz lahana, kapuska ve dolma olarak tüketilir. Karadeniz bölgesinde yaygın olarak kara lahana yenir. Kırmızı lahana ise daha çok salatalarda kullanılır.

Sponsorlu Bağlantılar
 

Lahananın Besin Değeri 

100 gram beyaz lahana 110 kalori içerir. Beyaz lahana iyi bir potasyum kaynağıdır. Bol miktarda potasyum içeren lahananın 100 gramında 208 gr potasyum bulunur. Lahanada yüksek miktarda C ve K vitamini ile folat bulunur. Bu özelliği lahanayı kansere karşı tüketilmesi gereken gıdalar arasına sokar. 100 gram lahanada 4.16 gr karbonhidrat, 1.37 protein, 2.96 gr lif bulunur. Kolesterol içermediği için kalp ve damar dostudur. Kalsiyum, sodyum, demir gibi mineraller içeren lahana sağlıklı ve dengeli beslenmenin vazgeçilmezi sebzelerden birisidir. B ve E vitamini de bulunan lahana sonbahar ve kış aylarında sofralardan eksik edilmemeli.

lahana ile ilgili görsel sonucu

Lahananın Faydaları 

İçerdiği vitamin ve mineraller lahananın en sağlıklı sebzeler arasında yer almasını sağlıyor. Beyaz lahana güçlü bir antioksidan olması nedeniyle mevsiminde bol bol tüketilmelidir. Antioksidan özelliği nedeniyle karaciğer başta olmak üzere tüm iç organların daha sağlıklı olmasını sağlayan lahananın cilt sağlığını koruduğu da bilimsel araştırmalar ile ortaya konmuştur.

C vitamini açısından zengin olan lahana, saç ve cilt sağlığını korur. Düzenli olarak lahana tüketmek yaşlanma belirtilerini yavaşlatır, cildin daha sağlıklı görünmesini sağlar. Lahanada bulunan A vitamini cildin daha parlak ve berrak görünmesine yardımcı olur. İçermiş olduğu D vitamini cilt hücrelerinin yenilenmesine katkı sağlar. Sadece yemek olarak değil lapa şeklinde cilde uygulandığında da mucizevi etki yaratır. Sedef, egzama, döküntü gibi deri hastalıklarının neden olduğu zararı azaltır. Lahanada bol miktarda bulunan potasyum da cild dostudur. Lahananın cildi temizleme özelliği vardır. Lahana yapraklarının haşlandığı su ile cildi temizlemek cildi ölü hücrelerden arındırır ve daha güzel görünmesini sağlar.

Lahanada bulunan A vitamini saçların daha sağlıklı görünmesine yardımcı olur. Lahanayı kaynatarak suyuna limon suyu katmak ve bu su ile saçları yıkamak saçın daha parlak görünmesini sağlar, saç kırıklarını önler.

Antioksidan açısından zengin olan lahana, içermiş olduğu birçok vitamin ve mineral sayesinde kansere karşı korur. Özellikle kolon, meme ve prostat kanserinden korunmak için bol bol lahana tüketilmelidir.

Lahananın bir faydası da bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. İçerdiği yüksek miktarda C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren lahana, vücudu hastalıklara karşı korur.

Lahanada bulunan aminoasit ve diğer bileşenler enfeksiyona karşı koruma sağlar. İyi bir beta karoten kaynağı olan lahana göz sağlığını korumaya yardımcı olur.

Düzenli beyaz lahana tüketmek zihinsel hastalıkların ortaya çıkmasına engel olabilir. Beyin sağlığını koruduğu için yaşlılık ile birlikte ortaya çıkan Alzheimer hastalığına karşı koruma sağlar.

Düşük kalori içerdiği için kilo problemine neden olmaz. Özellikle diyet yapmak zorunda kalanlar için ideal bir sebzedir. Bağırsak hareketlerini düzenlediği için kabızlık problemine karşı da tüketilmesi önerilir.

Kırmızı Lahananın Faydaları 

Kırmızı lahana daha çok salata ve meze yapımında kullanılan bir lahana türüdür. En az beyaz lahana kadar yararlıdır. Kırmızı lahana bağışıklık sistemini güçlendirir. Antioksidan özelliği vardır. Serbest radikallere karşı savaşır. Cilt sağlığını korur, iç organların daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Yağ yakımını sağladığı için kilo vermeyi hızlandırır. Bol miktarda lif içerdiği için sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Zengin bir kalsiyum kaynağıdır. Kemik sağlığını korur. Beyin ve sinir sistemini korur, stres ve depresyonu önler. Kansere neden olan serbest radikallerle savaştığı için tüm kanser türlerine yakalanma riskini azaltır. Kalp ve damar sağlığını korur. Kan basıncını düzenleme özelliği vardır. Laktik asit içerdiği için kas ağrılarını azaltır. Beyne iyi gelir, zihinsel hastalıklara karşı tüketilmesi önerilir.

Lahana Suyunun Faydaları 

Lahana kadar lahana suyuda sağlık açısından faydalıdır. Lahana suyunda bol miktarda vitamin ve mineral bulunur. Birçok hastalığa engel olan lahana suyu, meme, akciğer, prostat, mide ve kolon kanseri başta olmak üzere kansere yakalanma riskini azaltır.

En önemli özelliği bağırsak temizleyici olmasıdır. Kolit hastalığının tedavi edilmesinde lahana suyu kullanılabilir. İçermiş olduğu klor ve kükürt kalın bağırsak sağlığını korumaya yardımcı olur.

Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Özellikle kabızlık sorununa karşı lahana suyu içilebilir. Ciltte ortaya çıkan iltihabi hastalıklara karşı da lahana suyu kullanılabilir. Cilde lahana suyu sürmek iltihabı yok eder. Aynı zamanda cildin daha güzel görünmesini, yaşlılık belirtilerinin yok olmasını sağlar. Lahana suyu ile saçlar yıkandığında, saçlar daha parlak, yumuşak ve sağlıklı görünür.

Kanın temizlenmesini sağlar, damar sağlığını korur. Folik asit ve demir açısından zengin olduğu için anemi hastalığına iyi gelir. Lahana suyu kalp hastalıklarından korur. Düzenli olarak lahana suyu içmek göz sağlığını da korur.

Lahananın Zararları 

Lahananın aşırı tüketilmesi su kaybına neden olabilir. Lahana suyu idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Çok fazla tüketildiğinde idrar yollarına tahrişe neden olabilir. Kara lahananın guatr hastaları tarafından dikkatli tüketilmesi önerilir. İshal olan kişiler de lahana ve lahana suyu tüketmemelidir.

Sponsorlu Bağlantılar

İlgini Çekebilir

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

Yer elması, papatyagiller familyasından bir bitkidir. Köksapları yumru şeklinde olan bu bitkinin, yumru kısımları yemek, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *