Nohutun Faydaları Nelerdir

Nohut, Türk Mutfağı’nın en önemli gıdalarından birisi. Hem içermiş olduğu vitamin ve mineraller nedeniyle, hem de sağlık açısından çok faydalı olması nedeniyle nohut beslenme programlarının vazgeçilmezi. Dengeli ve sağlıklı beslenmenin temel taşlarından olan nohut baklagiller familyasından bir baklagil türü. Tohumla büyüyen nohut sadece bir yıl büyür. Boyu 50 cm kadar olan nohutun tohumu bej rengi olabileceği gibi siyaha yakın tohum türleri de vardır. İç Anadolu gibi kıraç bir iklime sahip bölgelerde yetişir. Yetiştirilmesi kolay bir bitkidir. Toprak kalitesine önem vermez, susuzluğa dayanıklıdır. O nedenle Orta Anadolu’da yetiştirilir.

Sponsorlu Bağlantılar
 

Nohutun Tarihçesi

Anadolu’da ilk nohutun 8 bin yıl önce yetiştiği tahmin ediliyor. Anadolu’dan Akdeniz’e ve Hindistan’a yayılan ve daha sonra tüm dünyada, uygun iklim koşuluna sahip bölgelerde yetiştirilmeye başlandı. Nohutun yabani nohut türlerinden gelişmiş olduğu kabul edilir. Nohut pişmemiş hali hazmedilemez. Zararlı ve zehirli maddeler içerir. Bu nedenle pişirme esnasında nohutun ıslatıldığı su kullanılmamalı, yeni ve temiz su kullanılmalıdır.

nohut ile ilgili görsel sonucu

Nohutun Besin Değeri 

100 gram nohut 364 kalori içerir. Nohut tam bir kalp ve damar dostudur. Sıfır kolesterol içerir. 100 gram nohutta 6 gram yağ içerir. Besin lifi açısından da zengindir. 100 gram nohutta 17 gram diyet lifi bulunur. 19 gram protein içerir. Potasyum açısından çok zengindir. 100 gram nohutta 875 mg potasyum bulunur. Enerji deposu olan nohutun 100 gramında 61 gram karbonhidrat bulunur. Kalsiyum, magnezyum, demir ve sodyum açısından da iyi bir kaynak olan nohut vücut için gerekli olan A, C, D, B12 ve B6 vitaminlerini barındırır.

Nohut daha ziyade yemek olarak tüketilen bir gıdadır. Yemeği dışında nohuttan hazırlanan mezeler ve çorbalar da mevcuttur. Her nasıl olursa olsun sofraların vazgeçilmezi olması gereken bir gıdadır. İçermiş olduğu vitamin ve mineraller nedeniyle özellikle çocukların düzenli olarak nohut tüketmesi sağlanmalıdır.

Nohutun Faydaları

 Nohut sağlıklı yaşam için olmazsa olmaz baklagillerden biridir. Kalp hastalıklarından kansere, diyabetten kemik sağlığını korumaya kadar her açıdan faydalıdır.

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, diyabet hastaları için yüksek lif oranına sahip yiyecekler çok faydalı. Nohut da içermiş olduğu yüksek besin lifi dolayısı ile diyabet hastalarına iyi gelen bir yiyecek. Nohut, kandaki glukoz seviyesini düzenler. Nohutt bulunan lifler, kan şekeri düzeyini stabilize etmeye yardımcı olur. Tok tuttuğu için acıkma hissini azaltır, böylece kan şekeri düzeyi normale döner.

Nohut birçok vitamin ve mineral içerir. Nohutta bulunan demir, fosfat, kalsiyum, magnezyum, manganez, çinko gibi mineraller kemik sağlığını korumaya yardımcı olur. Kemik için gerekli olan bu mineralleri nohuttan almak mümkün. Sağlıklı ve dengeli beslenmek için haftada en az bir kez nohut tüketilmelidir.

Nohutun bir faydası da tansiyon üzerinedir. Nohutun tansiyonu dengeleme özelliği vardır. Düzenli olarak nohut tüketmek tansiyonun düzenlenmesine yardımcı olur.

Nohutun en önemli özelliklerinden birisi de kolesterol içermemesidir. Bu nedenle özellikle kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Nohutta bulunan potasyum, lif, B6 ve C vitamini kalp hastalıklarına karşı korur. Kalp sağlığını koruduğu bilimsel çalışmalar ile kanıtlanan lif nohutta bol miktarda bulunur. Kolesterol içermediği için kanda bulunan kolesterol miktarının kontrol edilmesine yardımcı olur.

Yapılan bir araştırmaya göre günde bir kase nohut tüketmek kandaki kötü kolesterolü dengelemeye yardımcı olmakta. Nohut antioksidan açısından da zengin bir gıdadır. Bu özelliği sayesinde kan damarlarının çeperlerinin temizlenmesine yardımcı olur.

Selenyum maddesi birçok sebze ve meyvede bulunmazken, nohutta bulunur. Selenyum kanserin neden olduğu bileşenlerin zehir etkisini yok eder. Bağırsakların çalışmasını destekler. Nohutta yeterli miktarda selenyum bulunur. Selenyum tümör oluşumunu engeller, iltihap önleme özelliğine sahiptir.

Nohutta hücrelerin yenilenmesine yardımcı olan folat elementi de bulunur. Folat, DNA’nın kanser hücresi formunda değişmesine engel olan bir elementtir. Nohutun kanser hücrelerinin yayılmasını engelleme özelliği vardır. O nedenle kansere karşı nohut tüketilmesi tavsiye edilir. Yüksek miktarda lif içerdiği için kolon ve anüs bölgesinde ortaya çıkan kanser riskini düşürme özelliği bulunur.

Nohutun içeriğinde bulunan kolin önemli bir maddedir. Kronik iltihap hastalığı riskini düşüren ve beyni güçlendiren kolin nohutta bol miktarda bulunur. Yüksek lif içeriği nedeniyle sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Özellikle kabızlık problemine karşı etkilidir. Kolon sağlığını korumak ve kolon kanseri riskini düşürmek için nohut tüketilmelidir.

Yine nohutta bulunan yüksek lif kilo kontrolüne yardımcı olur. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayan lifli yiyecekler kilo problemine karşı tüketilmesi gereken yiyeceklerdir.

Nohut, güçlü bir antioksidandır. Özellikle kadınlarda menopoz sonrası ortaya çıkan meme kanseri riskini düşürür. Menopoz ile birlikte ortaya çıkan ateş basması gibi problemlerin yanı sıra kemik hastalıklarına karşı da nohut tüketilmesi tavsiye edilir.

Nohutun içeriğinde bulunan çinko ve bakır bağışıklık sistemini güçlendirir. Soğuk algınlığı gibi bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklarından korunmak için düzenli olarak nohut tüketilmelidir. İyi bir protein kaynağı olan nohut bitkisel proteinin alıbileceği ender gıdalardan biridir. Özellikle vejeteryan beslenme tarzını benimseyenlerin mutlaka tüketmesi gereken bir gıdadır. Manganez açısından zengin olan nohut vücudun enerji ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur.

Antioksidan olarak kabul edilen C vitamini, E vitamini ve beta karoten nohutta bulunur. Antioksidan maddeler vücudu zararlı ve zehirli maddelere karşı korur. Nohut vücudun günlük antioksidan ihtiyacının yüzde 83’ünü karşılamaya yardımcı olur.

Sponsorlu Bağlantılar

İlgini Çekebilir

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

Yer elması, papatyagiller familyasından bir bitkidir. Köksapları yumru şeklinde olan bu bitkinin, yumru kısımları yemek, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir