Protein İçeren Yiyecekler

Protein, amino asitlerin birleşmesi ile oluşan organik bileşiklerdir. Vücudun yapı taşlarından birisidir. Sağlıklı saçlardan tırnaklara kadar hücrelerin fonksiyonel ve yapısal bileşeni olarak kabul edilen protein gıdalar yolu ile alınır. Çocukluk çağından itibaren yeterli miktarda protein almak sağlıkıl gelişimin temelini oluşturur. Vücudun ürettiği enerjinin yüzde 15’e yakını proteinler tarafından sağlanır. Protein enerji dışında yetişkinlerde hücrelerin onarılmasını da sağlar. Hayvansal ve bitkisel olmak üzere iki çeşit protein vardır. Yani vücudumuzun ihtiyacı olan proteini hayvansal ve bitkisel gıdalardan elde ederiz.

Sponsorlu Bağlantılar
 

Hayvansal Protein

Hayvansal gıdalar yüksek miktarda protein içerir. Hayvansal gıdalardan alınan proteinler vücudun ihtiyacı olan amino asitlerin hepsini içerir. Bu kadar yoğun bir protein içeren hayvansal gıdaların tek dezavantajı kötü kolesterolü yükseltmesidir. Bu nedenle özellikle kırmızı et dikkatli tüketilmelidir. Kırmızı et yerine balık ve beyaz et tüketilerek de protein ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta işlenmiş et ürünlerini tüketmemektir. Sucuk, salam, sosis vb. işlenmiş ürünler sağlıklı yaşamı tehdit eden gıdalardır.

Bitkisel Protein 

Protein ihtiyacının hayvansal gıdalarla karşılanamadığı durumlarda, protein yönünden zengi bitkisel gıdalar tüketilmelidir. Soya ürünleri, baklagiller, fasulye, bazı yemiş ve tahıllar protein içerir.

Günde Ne Kadar Protein Alınmalı 

Uzmanlar yetişkin bir erkeğin günde 55,5 gram, yetişkin bir kadının ise 45 gram proteine ihtiyacı olduğunu belirtiyorlar. Günde iki öğün protein yönünden zengin yiyecekler tüketerek vücudun ihtiyacı olan protein sağlanabilir. 4-6 yaşındaki çocukların günlük protein ihtiyacı 22 gram, 7-10 yaş arasındaki çocukların ise 28 gramdır.

Protein Bakımından Zengin Besinler 

Burada vermiş olduğumuz gıdalar protein yönünden zengin besinlerdir. Bu besinler az yağ içerirler. Diyet listenizde hayvansal ve bitkisel protein kaynaklarına yer verirken herhangi bir rahatsızlığınız olup olmadığına ve bu rahatsızlığa bağlı olarak diyet yapıp yapmadığınıza dikkat etmeniz gerekir.

Göğüs tavuk eti ve hindi eti, balık, süzme peynir, az yağlı sığır ve dana eti, barbunya, yumurta, süt, soya sütü, fındık, fıstık, badem, kabak çekirdeği hem az yağlı hem de protein yönünden zengin besinlerdir. Bu besinler tüketilirken uyulması gereken bir diyet programı varsa o diyet programına uygun olup olmadığına dikkat edilmelidir.

Protein yönünden zengin gıdalar arasında hamsi, kuşkonmaz, muz, kepek ekmeği, mezgit, kuzu eti, havuç, portakal, makarna, fıstık ezmesi, bezelye, yulaf, karides, esmer pirinç de yer alıyor. Tüm bu gıda maddeleri sağlık sorunları dikkate alınarak tüketilmelidir.

Sponsorlu Bağlantılar

İlgini Çekebilir

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

Yer elması, papatyagiller familyasından bir bitkidir. Köksapları yumru şeklinde olan bu bitkinin, yumru kısımları yemek, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *