Salebin Faydaları

Özellikle kış aylarında ısınmak için bol bol içtiğimiz salep aslında sağlık açısından da çok faydalı. Faydaları saymakla bitmeyen salep orkide çiçeklerinin köklerinden elde ediliyor. Orkidenin kökünde bulunan yumruların toz haline getirilmesi ile elde edilen salepten hazırlanan sıcak içecek kış aylarının en favori içeceğidir. Salep bitkisinin kökünde bulunan yumrular mevsiminde toplandıktan sonra kurutulur ve toz haline getirilir. Sütle birlikte kaynatılarak hazırlanan salep içeceği genellikle tarçın ile birlikte servis edilir.

Sponsorlu Bağlantılar
 

Salep Nasıl Elde Edilir?

Salep bitkisinin yumrularında glikoz, musilaj ve uçucu yağ bulunur. Ülkemizde farklı birçok çeşidi bulunan salep bitkisinden elde edilen toz hem içecek olarak hem de dondurma yapımında kullanılır. Özellikle Maraş dondurmasına koku ve tat kazandıran salep, dünyada sadece Kahramanmaraş dağlarında yetişen orkideden elde edilir.

Salep Nasıl Hazırlanır?

Kokusuyla, lezzetiyle en sevilen içeceklerden olan salep sütle birlikte kaynatılarak hazırlanır. Koyu bir kıvama sahip olan salebin üzerine biraz da tarçın serpildiğinde lezzeti daha da artar. Salep kaynatılırken sürekli karıştırmak gerekir, aksi takdirde dibine tutabilir. Bir litre süte bir yemek kaşığı salep katmak yeterli olacaktır. Toz salep aktarlarda satıldığı gibi marketlerde de satılmakta. Arzuya göre salebe damla sakızı da katılabilir. Servis yapılırken tarçınla birlikte zencefil de kullanılabilir.

salep nedir ile ilgili görsel sonucu

Salebin Faydaları 

Salep sadece lezzetli bir içecek değildir aynı zamanda sağlıklı bir içecektir. Birçok sağlık sorununa karşı etkili olan salep yemeklerden önce tüketildiğinde kabızlık problemini giderir. Basur diğer adıyla hemoroid nedeniyle oluşan memelerinden kaynaklanan ağrıyı azaltır.

Soğuk algınlığı nedeniyle görülen göğüs ağrısına karşı salep içilmesi önerilir. Salep, öksürüğü azaltır, göğsu yumaşatır ve bronşite iyi gelir.

Zihni güçlendirir. Hafızaya iyi gelen salep özellikle çocukların tüketmesi gereken içecekler arasında yer alır.

Salebin bir faydası da kalbi güçlendirmesidir. Kalbi güçlendiren salebin üzerine serpilen tarçın, iştahı azaltarak acıkmayı geciktirir. Salep sütle birlikte hazırlandığında sütte bulunan kalsiyum ve protein ile birleşir. Bu nedenle salep özellikle diyet yapanlar tarafından ara öğün olarak tüketilebilir.

Kadınların en önemli sıkıntılarından biri olan adet düzensizliğine karşı da salep öneriliyor. Salebin aybaşı kanamalarını düzenle etkisi olduğu için düzensiz adet gören kadınların salep içmesi faydalı olabilir.

Kabızlık problemine iyi gelen salebin bir faydası da bağırsak kurtlarına karşı etkili olması. Bağırsak kurtlarının düşürülmesine yardımcı olan salep bağırsak hareketlerini düzenleyerek, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.

Soğuk kış günlerinin içeceği olarak bilinen salebin vücudu ısıtma özelliği vardır. Bu nedenle özellikle soğuk günlerde ısınmak için salep tüketilmelidir.

Tarçınla birlikte içilen salep, cinsel isteği artırır. Salebin tek başına böyle bir özelliği yoktur, ancak cinsel gücü artırdığı bilinen tarçınla birlikte içilmesi cinsel isteği artırır.

Salebin Kalori Değeri 

Bir fincan salep yaklaşık 300 kalori içerir. Bir fincan salepte 11,9 gram yağ, 35 gram karbonhidrat, 10,7 gram protein bulunur. A ve C vitamini açısından zengin olan salep demir ve kalsiyum içerir.

Salep Ne Kadar Tüketilmeli 

Salep yüksek kalori içeren bir içecektir. Bu nedenle bir seferde bir fincandan fazla salep içilmemelidir. Sağlıklı salep, aktardan toz salep alarak ve evde süt ile birlikte hazırlanabilir. Aktardan alınan toz salebin içine hiç şeker katmamak gerekir. Böylece hem sağlıklı salep içmiş olursunuz hem de kilo problemi ile karşı karşıya kalmazsınız. Son yıllarda satılmaya başlanan ithal saleplerde nişasta ve şeker oranı yüksektir. İthal salep özellikle şeker hastalığı olanlar için risklidir, bu nedenle şeker hastalarının aktardan aldıkları doğal toz salep ile hazırladıkları salebi içmeleri tavsiye ediliyor.

Salep Tarifi 

Salep hazırlamak için, 1 çay kaşığı toz salep, 1 bardak süt, 2 çay kaşığı toz şekeri bir tencereye ya da cezveye alınır. Kaynayıncaya kadar karıştırılır. Koyu bir kıvam alınca ocaktan alınır ve fincana boşaltılır. Üzerine tarçın serpiştirildikten sonra sıcak sıcak içilir.

Sponsorlu Bağlantılar

İlgini Çekebilir

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

Yer elması, papatyagiller familyasından bir bitkidir. Köksapları yumru şeklinde olan bu bitkinin, yumru kısımları yemek, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *