Sirkenin Faydaları

Sirke, sadece salataları lezzetlendirmek için kullanılan bir meyve suyu değildir. Günümüzde sirkeye olan rağbet gittikçe artıyor, bunun nedeni sirkenin sağlığa olan faydaları hakkında insanların bilinçlenmesi diyebiliriz. Sirke, salatalarda ve yemeklerde kullanılan, ekşi lezzette bir meyve suyudur. Salamura koruyucu olarak da kullanılan sirke, daha çok elma ve üzümden elde edilir. Asetik asit içeren sulu çözelti olarak da tanımlayabileceğimiz sirkenin mayalanması sirke bakterisi adı verilen bir bakteri tarafından gerçekleştirilir.

Sponsorlu Bağlantılar
Sirke bakterisi, alkollü çözeltilerde gelişir ve alkolü, asetik asit ve suya dönüştürür. Yapılan araştırmalar sirkenin birçok hastalığa iyi geldiğini göstermekte. Bu nedenle her evin bir köşesinde sirke bulunması gerekir. Sirke sadece yemeklerde ya da salamura ürünlerde tatlandırıcı olarak kullanılmaz. Aynı zamanda temizlik için de sirke kullanılır. Son yıllarda kimyasal temizleyicilerin sağlığa vermiş olduğu zarar hakkında bilinçlenen insanlar genel temizlik amacı ile sirkeden faydalanmaya başladı. Güçlü bir temizleyici olan sirke ev, iş yeri… gibi ortamların temizliğinde gönül rahatlığı içinde kullanılabilir.

Sirke Nasıl Elde Edilir?

Sirke, fıçılarda yavaş sirkeleşme yöntemi ile ya da kazanlarda çabuk oksitlenme yöntemi ile elde edilir. Sirkenin üretilebilmesi için üç şartın oluşması gerekir. Havanın sirkeleştirilecek sıvı ile teması, sabit sıcaklık ve ortamda sirke bakterisi bulunması sirke elde etmek için gerekli şartlardır.

Sirke Nerelerde Kullanılır?

Sirkenin en çok kullanıldığı alan hiç şüphesiz mutfaktır. Salatalarda lezzetlendirici olarak kullanılan sirke, bazı yemeklere katılabilir, turşu yapımında, salamura yiyecekler hazırlanırken koruyucu olarak kullanılabilir. Bunun yanında sirkenin en çok kullanıldığı alanlardan biri de temizliktir. Sirke güçlü bir temizleyici ve mikrop öldürücüdür. Bu nedenle evin her köşesini sirke ile temizlemek mümkün. Bilgisayar, televizyon gibi ekranı bulunan eşyaların temizliğinde güvenle kullanabileceğiniz sirke ile halıda bulunan lekeleri kolayca çıkarabilirsiniz. Tuvalet kokusundan şikayetçi iseniz tuvalet ve banyo temizliğinde sirkeden faydalanabilirsiniz. Yapıştırıcı lekelerini nasıl çıkarmanız gerektiğini bilmiyorsanız, yapıştırıcı ve etiket bulunan bölgeye biraz sirke sürüp kredi kartı ile kazımayı deneyin. Yapıştırıcı lekelerinin çıktığını göreceksiniz.

Tükenmez kalem lekesi de kolay çıkmayan leke türlerinden birisidir. Tükenmez kalem lekesi olan yere biraz sirke sürüp sünger ile ovmayı deneyin. Lekenin kolayca çıktığını görebilirsiniz. Mobilyalarda oluşan su lekeleri de titiz hanımların hoşuna gitmez. Mobilyada oluşan su lekelerinden sirkenin sihirli etkisi ile kurtulabilirsiniz. Buzdolabı temizliğinde de sirkeden faydalanabilirsiniz. Buzdolabınızı ışıl ışıl yapan, mikropları öldüren sirke kimyasal içermediği için yiyeceklerinizi güven içinde saklamanızı sağlar. Fincanlarda oluşan çay ve kahve lekelerinden sirke ile kurtulmanız mümkün. Sirke ve tuzu karıştırın ve fincanlarınızı bu karışımla ovun. Lekelerin çıktığını göreceksiniz. Sebze ve meyvelerin temizliğinde de sirke kullanılabilir. Özellikle yeşil sebzeleri pişirmeden önce mutlaka sirkeli suda bekletmek gerekir. Meyvelerin de sirkeli suda bekletildikten sonra durulanarak tüketilmesi zirai atıklardan temizlenmesini sağlar. Mutfakta oluşan yemek kokusunu yok etmek için bir miktar sirkeyi su ile karıştırıp kaynatabilirsiniz. Böylece mutfağınızın havasını temizlemiş olursunuz.

Sirkenin Sağlığa Faydaları 

Sirke sadece temizlik amacı ile kullanılan bir çözelti değildir. Sirkenin birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Sirke hakkında yapılan araştırmalar da gösteriyor ki sirke, birçok hastalığa iyi geliyor, birçok hastalığın görülmesine de engel oluyor. Bakterilerle savaşan maddeler içeren sirke, birçok hastalığın tedavisinde kullanılan bir çözelti olarak sağlık açısından da vazgeçilmez bir çözeltidir.

Sirkenin insülün duyarlılığını geliştirme özelliği vardır. Yatmadan önce bir miktar sirke içmek, kan şekeri seviyesini düşürür. Uzmanlar sirkenin, bal, su gibi yiyecek ve içeceklerle inceltildikten sonra tüketilmesi gerektiği konusunda hastaları uyarıyor. Diyabet hastalarının tüketebileceği günlük doz 1-2 yemek kaşığı sirkedir. Fazla sirke tüketmek sağlık açısından risk teşkil edebilir. Sindirim sistemi mukus yapısına zarar verebileceği için sirke tüketirken aşırıya kaçmamak gerekir.

Sedef hastalığı dünyanın pek çok ülkesinde en çok görülen cilt hastalıklarından biri olarak kabul ediliyor. Kronik bir hastalık olan sedef, sık sık tekrar eder. Hastalığın kesin tedavisi olmadığı için hastalar zaman zaman gelişen sedef döküntüleri ile yaşamaya devam etmekte. Sirkenin vücudun PH dengesini koruma ve dengeleme özelliği vardır, sedef hastaları hastalıktan kaynaklanan döküntülere karşı sirkeden faydalanabilir.

Sirkenin cilt sağlığını koruma özelliği vardır. Sirke ile hazırlanan maskeleri cilde uygulamak, daha sağlıklı ve güzel bir cilde sahip olunmasını sağlar. Sirke ile hazırlanacak maskeleri cilde uygulamak, cildin sıkılaşmasına yardımcı olur. Ayak sağlığını korumaya yardımcı olan sirke ile yapılacak ayak banyosu, ayak kokusunu engeller, ayakların dinlenmesini sağlar.

Soğan ve sarımsak tükettikten sonra oluşan ağız kokusuna karşı sirke kullanılabilir. Bir bardak ılık suya 2 yemek kaşığı sirke katarak elde edilecek karışım ile ağzı gargara yapmak soğan ve sarımsak kokusunu yok edecektir. Sirke, tuz ve su ile hazırlanacak karışım ile gargara yapmak boğaz ağrısına iyi gelir. Grip ya da soğuk algınlığı nedeniyle oluşan boğaz ağrısına karşı da sirke kullanılabilir. Aynı ölçüde sirke ve balı karıştırarak dört saatte bir yutmak boğaz ağrısına iyi gelir. Bu karışım aynı zamanda öksürüğe de iyi gelir.

Sirkenin Zararları 

Sirkenin fazla tüketilmesi yan etkilere neden olabilir. Cilt hastalıklarına iyi gelen sirkeyi kanamalı ve iltihaplı cilt hastalıklarında kullanmamak gerekir. Çocukların sirke tüketmesi gözetim altında olmalıdır. Günde 8 gram ve uzun süre sirke tüketmek potasyum kaybına neden olur. Zayıflamak amacı ile sirke tüketilmemelidir. Hamilelerin doktora danışmadan sirke tüketmemesi gerekir. Diyabet hastaları da sirkeyi dikkatli tüketmeli, günlük tüketilmesi gereken doz hakkında doktoru ile görüşmelidir.

Sponsorlu Bağlantılar

İlgini Çekebilir

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

Yer elması, papatyagiller familyasından bir bitkidir. Köksapları yumru şeklinde olan bu bitkinin, yumru kısımları yemek, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *