Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

Yer elması, papatyagiller familyasından bir bitkidir. Köksapları yumru şeklinde olan bu bitkinin, yumru kısımları yemek, salata ve meyve olarak tüketilir. Dokusu turpa benzeyen yer elmasının tadı ise hafif tatlıdır. Tohum ile üremeyen bitki, geridönüşüm adı verilen vejetatif üreme yolu ile çoğalır. Yani bir yer elması parçısı toprağa gömüldüğünde yer elması bitkisi büyür ve zamanla toprağın altında yer elması yumruları çoğalır. Anavatanı Kuzey Amerika’dır. Ancak Avrupa ve Türkiye’de de yer elması üretimi yapılır. Yer elması, adında geçen elma sözcüğü nedeniyle çoğu zaman meyve olarak anılsa da aslında bir sebzedir. Bütün sebzeler gibi yer elmasının da yemeği ve salatası yapılır. Bunun yanında meyve olarak da tüketilir. Yer elmasının bitki kısmı 1,5 metreye kadar ulaşır, çiçek kısmı ise ayçiçeğine benzer. Yetiştirilme şekli ile patatese benzer, tat olarak ise turp ve enginarı andırır. Yer elmasına bu tadı içindeki “inülin” adı verilen madde verir. Patatesten bir farkı da nişasta barındırmayışıdır. Nişasta bulunmaması yer elmasını şeker hastaları için uygun bir yiyecek haline getirir. Sağlık açısından son derece faydalı bir sebze olan yer elması ne yazık ki Türk mutfağında kendine yeterince yer bulmamakta. Yer elmasının faydaları hakkında da çok fazla bilgi sahibi olunmaması sebzenin az tüketilmesine neden olmakta.

Sponsorlu Bağlantılar
 

Yer Elmasının Besin Değeri 

Yer elması potasyum, besin lifi, demir ve vitamin açısından çok zengindir. İçeriğinde kolesterol bulunmadığı için özellikle kolesterolü yüksek kişilerce tüketilmesi önerilir. Besin lifi kabızlığa iyi gelir, kabızlık sorunu yaşayanlar da yer elması tüketebilirler. Şeker içermez. 100 gram yer elması 17.44 g karbonhidrat içerir. Yer elmasının 100 gramında 2 g protein bulunur. Tam bir potasyum deposu olan yer almasının 100 gramı 429 g potasyum içerir. A vitamini bakımından da zengin olan yer elmasının 100 gramında 20 (iu) A vitamini, 4 mg C vitamini, 3.4 mg demir bulunur. Düşük kalorili bir sebzedir. 100 gramı 72,7 kcal içerir.

yer elması ile ilgili görsel sonucu

Yer Elmasının Faydaları 

Yer elması çok fazla tüketilen bir sebze olmamasına rağmen sağlık açısından çok faydalıdır. Salata, yemek ve çiğ olarak tüketilebilir. Türk Mutfağı’nda en çok zeytinyağlı yemeği yapılır. Kalorisi düşük olduğu için diyet listelerinin vazgeçilmez sebzesidir.

Yer elması nişasta içermez. Bu nedenle şeker hastalarının tüketebileceği sebzeler arasında yer alır. Şeker hastalığına iyi gelir. Cildi güzelleştiren sebzelerdendir. Yer elması tüketmek, cildin daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlar. Ayrıca cildi temizler. Cildin taze ve güzel görünmesine yardımcı olur.

Yer elmasını haşlayarak elde edilen su ile saçların yıkanması halinde saçlar güçlenir. Saç köklerini besler ve saçların parlak görünmesini sağlar.

Cinsel gücü artırır. Cinsel isteği artırma özelliği vardır.

Bol miktarda besin lifi içeren yer elması kabızlık problemini ortadan kaldırır. Kabızlık ile birlikte görülen ve hayatı zorlaştıran bir rahatsızlık olan hemoroide iyi gelir.

İçeriğinde bulunan bol miktarda vitamin ve mineral sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Besleyicidir, vücudun direncini artırır. Hastalıklara karşı koruma sağlar.

Böbreklerin çalışmasına katkı sağlar. İdrar söktürücü özelliği sayesinde ödeme karşı etkilidir. Pankreasın düzenli çalışmasına yardımcı olur. Demir içerdiği için kansızlığa iyi gelir.

Özellikle soğuk algınlığı nedeniyle görülen öksürüğe karşı tüketilebilir. Göğsü yumuşatır, öksürüğü azaltır. Ağrı giderici özelliği vardır. Kas ağrıları ile birlikte romatizmal ağrıralara ve kronikleşen ağrılara iyi gelir, ağrının şiddetini azaltır.

Anne sütünü artırıcı etkisi vardır. Özellikle sütü yetersiz olan anneler tarafından tüketilmesi önerilir. Kilo problemi olanlarda kilo vermeye yardımcı olur. Diyet yapanlar ara öğün olarak yer elması tüketebilirler. Düşük kalori içermesi nedeniyle kilo almaya engel olur.

Şişliklerin giderilmesine yardımcı olur. Haşlanarak lapa haline getirilen yer elması, şiş bölgeye uygulandığında şişliğin inmesine yardımcı olur.

Yer Elmasının Zararları 

Her yararlı sebze ve meyvenin fazla tüketilmesinin yan etkileri olabilir. Yer elmasını fazla tüketmek ishale neden olabilir. Çiğ tüketildiğinde mide rahatsızlığı olanlarda ağrı görülebilir. Bu yüzden yer elması tüketirken aşırıya kaçmamaya dikkat etmek gerekir.

Yer Elması Yemeği Nasıl Yapılır

Yer elması Türk Mutfağı’nda zeytinyağlı yemeği ile tüketilen sebzeler arasında yer alır. Yer elması yemeği için 8-10 adet yer elması, soğan, pirinç, havuç, limon, maydanoz, salça, zeytinyağı, tuz, karabiber ve limon suyuna ihtiyaç vardır. Yemeklik doğranmış soğanı zeytinyağında kavurduktan sonra, havuçlar ilave edilir. Bir süre daha kavrulduktan sonra kabukları soyulmuş ve doğranmış yer elmaları eklenir. Bir süre kendi suyu ile pişirildikten sonra, üzerine yeteri kadar sıcak su ile birlikte pirinç, limon suyu ve şeker ilave edilir ve yer elmaları yumuşayana kadar kısık ateşte pişirilir. Üzerine maydanoz ve dereotu serpiştirilir ve servis yapılır.

Sponsorlu Bağlantılar

İlgini Çekebilir

Kekiğin Faydaları

Kekik, kokulu bir bitkidir. Ormanlarda, çayırlarda, çimenliklerde, dağlarda yetişen kekik bitkisinden yemeklerde ve bitki çaylarında …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *