Acı Biberin Faydaları ve İçerdiği Vitaminler

Tarihi bundan 9 bin yıl önceye dayanan biber mutfakların olmazsa olmazı. Her insanın damak tadı farklıdır. Kimisi acı biberi ağzına koymazken kimisi acı bibersiz yemek yemeyi düşünmez. Dünyanın her ikliminde yetişebilen bir bitki olan acı biber ülkemizde de bol miktarda yetişir. Taze olarak tüketilen acı biber baharat olarak toz halinde de tüketilebilir.

Sponsorlu Bağlantılar
 

Acı Biberde Bulunan Vitaminler 

1 adet büyük acı biber yaklaşık 45 gram gelir. 45 gram acı biber 18 kaloriye sahiptir. A, C, K ve E vitamini deposu olan acı biber günlük A vitamini ihtiyacının yüzde 11’ini, C vitamini ihtiyacının iki katını , E vitamini ihtiyacının yüzde 3’ünü, K vitamini ihtiyacının yüzde 8’ini karşılar. Folat da içeren acı biber günlük ihtiyacın yüzde 3’ünü karşılar.

Acı Biberin İçerdiği Vitaminler 

100 gram acı biber, 18 mg kalsiyum, 1.2 mg demir, 25 mg magnezyum, 46 mg fosfor, 340 mg potasyum, 0.3 mg çinko, 0.2 manganez, 0.5 mcg selenyum içerir.

Acı Biberdeki Lif Miktarı 

Lifli yiyecekler bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Acı biberde de bol miktarda lif bulunur. 100 gram acı biberde 2 gr lif bulunur. Birçok yönden faydalı bir yiyecek olan acı biber lifli bir yiyecek olması nedeniyle bağırsak hareketlerimizi düzenler. Ülser hastalarının acı biberi çok fazla tüketmemesi gerekir.

Acı biber aynı zamanda antioksidan deposudur. Kansere yakalanma riskini azaltan acı biber aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlar. Solunum yolu enfeksiyonlarına karşı da acı biberin iyeliştirici etkisinden yararlanılır.

Acı Biberin Vücut İçin Bilinen Faydaları 

Bol miktarda kapsaisin içeren acı biber vücudun hassas ve duyarlı noktalarında hassasiyeti giderir, sakinleştirici etkisi ile yatıştırır. Yine kapsaisin sayesinde hastalıkların iyileşme süreci kısalır. Kanser hücrelerini ortadan kaldırılması adına olumlu etkisi kabul edilmektedir. Kan dolaşımını hızlandırır. Tansiyonu dengeleme özelliği olan acı biber yüksek tansiyonu kontrol altında tutar. Vücut ısısını artırır. Özellikle kış aylarında düzenli olarak acı biber tüketmek üşümeyi engeller. Eklem iltihabında olumlu etkisi bulunmaktadır. Eklem iltihabı nedeniyle ortaya çıkan ağrıları azaltır. Metabolizmayı hızlandırır. Metabolizmanın hızlı çalışması ise zayıflamaya yardımcı olur. Kırmızı acı biber C vitamini deposudur. Düzenli olarak tüketilmelidir. İçerdiği E vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Tip 2 diyabet oluşumuna karşı etkilidir. Tip 2 diyabet oluşumuna karşı koruyucu olarak acı biber tüketilmelidir.

Sponsorlu Bağlantılar

İlgini Çekebilir

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

Yer elması, papatyagiller familyasından bir bitkidir. Köksapları yumru şeklinde olan bu bitkinin, yumru kısımları yemek, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *