Basura İyi Gelen Yiyecekler

Hareketsiz yaşam, obezite, oturarak çalışma, gebelik, kronik sindirim sistemi sorumları, kabızlık, lif yönünden yetersiz beslenme, az su tüketme gibi nedenlerle ortaya çıkan basur çok ağrı veren bir rahatsızlıktır. Anüste kaşıntı, dışkılama sırasında anüste kanama, anüs çevresinde meydana gelen şişlikler, dışkılamada zorlanma ya da acı nedeniyle dışkılamada sorun yaşama basurun belirtileri arasında yer alır. Basurun hangi aşamada olduğuna göre vermiş olduğu rahatsızlığın boyutu da artar. Tedavi sürecinde erken aşamada ilaç ve merhem kullanılır. İlerleyen vakalarda ise ameliyat kaçınılmazdır.

Sponsorlu Bağlantılar
 

Basuru Olanlara Tavsiye Edilen Yiyecekler 

Basuru olanların beslenmelerine dikkat etmeleri gerekir. Özellikel ilerleyen vakalarda dışkılama sorunu ortaya çıktığı için basurun teşhis edildiği ilk andan itibaren lif yönünden zengin, sindirim sistemini düzenli çalıştıran ve bağırsak hareketlerini düzenleyen gıdalar tüketmeye özen göstermek gerekir.

Yoğurt ve kefir, bağırsaklardaki iyi bakterileri besleyen ve kabızlığı gideren yiyeceklerdir. Bu nedenle basuru olanlar yoğurt ve kefir tüketmelidir. Meyve ve sebzelerde bol miktarda besin lifi bulunur. Lifli yiyecekler kabızlık sorununa karşı mutlaka tüketilmesi gereken yiyeceklerdir. Elma, armut, avokado, enginar, bezelye, brokoli, yeşil yapraklı sebzeler lif yönünden zengindir. Basur hastaları lif yönünden zengin meyve ve sebzeleri tüketmelidir.

Basura neden olan etkenlerden birisi de az su tüketmektir. Basur hastaları bol bol su içmelidir. Bunun yanında sindirimi kolaylaştıran ve kabızlığı gideren bitki çayları, sebze ve meyve suları da bol miktarda tüketilmelidir.

Basuru Olanların Tüketmemesi Gereken Gıdalar 

Nasıl ki bazı gıdalar basurdan kaynaklı ağrı ve sıkıntıları azaltıyorsa bazı gıdalar da tam tersine daha fazla rahatsızlığa neden olabilir. Çay, alkol, kahve, kola, yeşil çay, basuru tetikleyen içeceklerdir. Basuru olanlar kek, bisküvi, hamur işi, gazlı içecekler vb. şekerli gıdalardan da uzak durmalıdır. Tuz tüketimi de kontrol altında tutulmalıdır. Kızartmalar, tuzlu gıdalar, yüksek miktarda sodyum içeren gıdalar kan basıncını yükselttiği için basur memesi adı verilen şişliklerin daha da büyümesine neden olabilir. Bu durum tuvalete çıkmayı zorlaştırır, kanamaya neden olabilir.

Basur ve Beslenme 

Basurun beslenme ile yakından alakası vardır. Basurdan kaynaklı problemleri en aza indirmek için beslenmemize dikkat etmemiz gerekir. Basur hastaları kendilerini rahatsız eden yiyecek ve içeceklerden uzak durmaları gerektiğinin bilincine varmalı, bu gıdalardan ve başta alkol olmak üzere basuru tetikleyen içeceklerden uzak durmaladır.

Sponsorlu Bağlantılar

İlgini Çekebilir

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

Yer elması, papatyagiller familyasından bir bitkidir. Köksapları yumru şeklinde olan bu bitkinin, yumru kısımları yemek, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *