Maydanozun Faydaları

Maydanoz, yeşil renkli bitkiler arasında yer alır. Tüm yemeklere, hamur işlerine, salatalara, mezelere, çorbalara tat veren, aynı zamanda çiğ olarak da tüketilen maydanoz damarlı bir bitkidir. Sapı şifalı çayların vazgeçilmezi olan bitkinin yaprakları baharat olarak kullanılır. Adeta bir mucize olan bitki sadece yemekleri lezzetlendirmek için kullanılmaz, aynı zamanda şifa niyetine de kullanılır. Yüksek oranda mineral içeren, A, C, E ve K vitamini bakımından zengin olan bitki sağlıklı yaşamın vazgeçilmezidir.

Sponsorlu Bağlantılar
 

Maydanozun Besin Değeri 

Orta büyüklükte bir maydanoz demeti yaklaşık 60 gram gelir. 60 gram maydanozda 22 kalori bulunur. Bir demet maydanozda 1,8 gram protein, yarım gram yağ, 1 gram şeker bulunur. Maydonozda yüksek miktarda C vitamini bulunur. Yaklaşık 80 mg C vitamini bulunan bir demet maydanoz insan vücudunun günlük C vitamini ihtiyacının tamamını karşılamaya yardımcı olur. Yine bir demet maydanoz günlük A vitamini ve folik asit ihtiyacının üçte birini karşılar. Maydanozda çeşitli mineraller bulunur. Ancak en fazla demir minerali var. Bir demet yani 60 gram maydanozda 4 mg demir bulunur. Bu özelliği nedeniyle özellikle demir eksikliği yaşayanların tüketmesi gereken gıdalar arasında yer alır. Ancak bitkilerde bulunan demir tam olarak emilemediği için vücudun demir ihtiyacını karşılamak için yeterli değildir.

maydanoz ile ilgili görsel sonucu

Maydanoz Kanserin Düşmanı 

Maydanozda bulunan apigenin maddesi kansere karşı etkili bir maddedir. Yapılan birçok araştırma apigenin maddesinin kanserle savaşta önemli bir rol oynadığını göstermiştir. Apigenin üzerine yapılan araştırmada, kolon, lösemi, akciğer, prostat, deri ve mide kanseri üzerinde önleyici ya da yavaşlatıcı etki gösterdiği görülmüştür. Maydanozda bulunan flavanoidler kanserle savaşta önemli bir role sahiptir. Maydanozda bol miktarda klorofil bulunur. Klorofil de kansere karşı savaşta önemli bir yere sahiptir. Kansere karşı koruyucu özelliğinden dolayı maydanoz bol bol tüketilmelidir.

İdrar Söktürücü 

Maydanozun en önemli özelliklerinden biri de idrar söktürücü olmasıdır. İdrar söktürücü olması nedeniyle ödemin atılmasında maydanozdan faydalanılır. Bunun yanında safra ve böbrek taşının vücuttan atılmasında da maydanoz kullanılır.

Beynin Dostu; Maydanoz 

Maydanozda bulunan ve kansere karşı koruyucu özellik gösteren flavanoidler beyni korur ve hafızayı güçlendirir. Yaşlandıkça ortaya çıkan hafıza sorununa karşı maydanoz tüketilmelidir. Zihin zayıflığını gidermeye yardımcı olan maydanoz sinir sistemi hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Önemli bir beyin hastalığı olan Alzheimer hastalığına karşı da maydanoz tüketilmesi önerilmekte. Beyinde oluşan ve Alzheimer hastalığına yol açan protein plaklarının oluşumunu yavaşlatan mirisetinin maddesi maydanozda bol miktarda bulunur. Yine maydanozda bulunan apigenin maddesinin de  beyinde oluşan plakları giderici özelliği vardır. Apigenin aynı zamanda öğrenme ve hafızaya iyi gelir. Apigeninin antioksidan özelliği vardır. Bu özelliği sayesinde beyinde oluşan oksidatif stresi yok eder, beyin hücrelerinin çoğalmasına yardımcı olur.

Maydanoz Doğal Antidepresandır

Maydanozda bulunan apigenin maddesi doğal antidepresandır. Papatya çayında da bulunan apigen sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliğe sahiptir. Son yıllarda apigenin üzerine yapılan araştırmalar stresi yok ettiğini göstermekte. Luteolinin ve apigenin içeren maydanoz sinirleri yatıştırır, stresi yok eder.

Maydanozun Diğer Faydaları 

Maydanoz ve maydanoz suyu öksürük ve sinüzite iyi gelir. Alerji veya soğuk algınlığı nedeniyle artan mukusun atılmasını kolaylaştıran maydanozun sinüslere de iyi geldiği gözlemlenmiş. Maydanoz suyu içmek dolan sinüsleri rahatlatır.

Maydanoz suyu yemeklerden sonra ortaya çıkan gaz sorununu giderir. Yemeklerden sonra maydanoz çayı içmek gazı gidererek hazmı kolaylaştırır.

A vitamini açısından zengin olan maydanoz göz sağlığını korumaya yardımcı olur.

Maydanoz cilt sağlığı için de vazgeçilmezdir. Yaşlanma ile birlikte kolajen dokuda meydana gelen azalmaya karşı maydanoz tüketilmelidir. Maydanoz kolajen üretimi için gerekli olan C vitamini yönünden zengin bir bitkidir. Sağlıklı bir cilde sahip olmak için bol bol maydanoz tüketilmelidir. Yeterli miktarda C vitamini almak yaşlanma belirtilerini yavaşlatır ve ciltte oluşan kırışıklıkların görünümünü azaltır.

Az kalori içermesi, yüksek miktarda besin lifi bulunması maydanozu diyet listelerinin vazgeçilmezi haline getirmiştir. Maydanozun ödem söktürme özelliği olması bu bitkinin kilo problemine karşı tercih edilmesine neden olmuştur.

Maydanozda folik asit bulunur. Folik asit kalp sağlığını korumaya yardımcı olan bir vitamindir. Folik asit damarlarda tahribat oluşmasına engel olur.

C vitamini romatoid artrite yakalanma riskini azaltan bir vitamindir. Yüksek miktarda C vitamini içeren maydanoz tüketmek bu hastalığa yakalanma riskini azaltır.

Maydanoz böbrek fonksiyonlarını geliştiren bir bitkidir. Böbrek ve safra taşının vücuttan atılmasına yardımcı olur. Sadece böbrek rahatsızlığı olanların değil herhangi bir böbrek rahatsızlığı olmayanların da düzenli olarak tüketmesi gereken bir gıdadır. Böbreğin işlevini yapmasını sağlayan maydanoz, sodyumun böbrekler tarafından işlenmesine yardımcı olur.

Ağız kokusu sosyal ve özel hayatı olumsuz etkileyen bir sorundur. Ağız kokusuna karşı da maydanoz tüketilmesi önerilir. Maydanozda bulunan klorofil maddesi kronik hale gelen ağız kokusunu giderir, nefesi tazeler. Klorofil aynı zamanda kanı temizler ve kırmızı kan hücresi üretimine yardımcı olur.

Maydanoz Suyu Kimler için Risklidir 

Maydanoz suyu hamileler için risk teşkil eder. Kasılmalara neden olan maydanoz suyu hamileler tarafından tüketilmemelidir.

Maydanoz suyu günde 30-50 ml’den fazla tüketilmemelidir. İdrar söktürücü özelliği olması nedeniyle idrar söktürücü ilaç ya da düzenli olarak ilaç kullananlar tarafından da  doktora danışmadan tüketilmemelidir.

Sponsorlu Bağlantılar

İlgini Çekebilir

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

Yer elması, papatyagiller familyasından bir bitkidir. Köksapları yumru şeklinde olan bu bitkinin, yumru kısımları yemek, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *