Yaban Mersini Faydaları

Yaban mersini, ılıman iklimlerde yetişen üzümsü bir mevye türüdür. Genel olarak Kuzey Avrupa’da, Amerika’da ve Türkiye’de Karadeniz Bölgesi’nde yetişir. Ayıüzümü olarak da bilinen yaban mersini sağlık için çok faydalı bir meyvedir. Antioksidan miktarı en yüksek meyvedir. Antioksidanlar vücudumuzda bulunan serbest radikalleri dengeleme özelliğine sahiptir. Serbest radikallerin dengelenmesi ise sağlıklı yaşamın temelini oluşturur. Dengelenmeyen ve kontrol altına alınmayan serbest radikaller oksidatif strese neden olur. Bu da kanser başta olmak üzere kalp hastalıkları, diyabet ve bu hastalıkların neden olduğu sağlık sorunlarının yaşanmasına zemin hazırlar.

Sponsorlu Bağlantılar
 

Yaban Mersininin Sağlığa Faydaları 

Yaban mersinin kalp sağlığını koruyan meyveler arasında yer alır. Yapılan araştırmalar yaban mersininin kalp hastalıklarının görülme riskini önemil oranda azalttığını göstermektedir. Yaban mersininde bulunan antioksidanlar kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur.

Yaban mersini yüksek miktarda antioksidan içerir. Meyvenin sahip olduğu güçlü antioksidan etkisi beyin sağlığının ve hafızanın korunmasını sağlar. Öğrenme ve düşünme yeteneğini geliştiren yaban mersini hafızayı güçlendiriyor. Yaban mersininin kanser üzerindeki etkisi de araştırılıyor. Yapılan araştırma sonuçları, mevyenin kanser üzerinde de olumlu etkisi olduğunu gösteriyor. Ancak kanser üzerindeki etkisi hakkında henüz yeterli bir araştırma yok.

Yaban mersinininde bulunan antosiyaninler göz sağlığını korumaya yardımcı olur. Özellikle yaşa ve güneş ışınlarına karşı oluşan retian problemlerine karşı yaban mersini tüketilmesi önerilir. Gece görüşünün azaldığı durumlarda ve sarı nokta hastalığında da yaban mersininin olumlu etki gösterdiği gözlemlenmiştir.

Kan basıncını düşüren yaban mersinini günde 50 gram tüketmek kan basıncında 4-6 derece düşüş meydana gelmesini sağlar. Yaban mersini yüksek tansiyonu düşürür diye bir genelleme yapmak için yeterince araştırma yoktur. Ancak, şu ana kadar yapılan araştırmalar yüksek kan basıncını düşürdüğü yönünde sonuçlanmıştır.

Yaban mersini, insülin direnci, tip 2 diyabet ve metabolik sendrom hastalarının kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. İnsülin hassasiyetini artıran yaban mersini kan şekerinin aniden yükselmesine engel olur. Besin lifi bakımından oldukça zengin olan yaban mersini uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Bu nedenle diyet listelerinin vazgeçilmez meyvesidir.

Yaban Mersininin Besin Değeri 

100 gram taze yaban mersini 57 kalori verir. 100 gram yaban mersininde 10 gr şeker, 1 gr protein ve 2 gr besin lifi bulunur. A, C, E, K ve B6 vitaminleri bulunan yaban mersininde niasin, folat, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko, bakır, manganez mineralleri bulunur. Yine 100 gram yaban mersini 58 mg toplam omega-3 yağ asitleri, 88 mg toplam omega-6 yağ asitleri içerir.

Taze ve Dondurulmuş Yaban Mersini Arasında Fark Var mı?

Yaban mersininin raf ömrü çok kısadır. Bu nedenle marketlerde genelde dondurulmuş yaban mersini bulunur. Dondurulmuş yaban mersininin içerdiği vitamin ve minerallerde bir miktar azalma olur. En büyük kayıp ise C vitamininde gerçekleşir. 100 gram taze yaban mersininde 9.7 mg C vitamini bulunur, dondurulmuş yaban mersininde ise bu miktar 2.5 mg’a kadar düşer. Diğer mineral ve vitaminlerde yaşanan kayıp C vitamininde gerçekleşen kayıp kadar yüksek değildir.

Sponsorlu Bağlantılar

İlgini Çekebilir

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

Yer elması, papatyagiller familyasından bir bitkidir. Köksapları yumru şeklinde olan bu bitkinin, yumru kısımları yemek, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *