Amino Asit Nedir? Faydaları ve Vücudumuz için Önemi

Amino asit hücrenin yapı taşı olan proteinde bulunan bir unsurdur. Protein büyümeyi, gelişmeyi, yaraların iyeleşmesini, kasların oluşmasını, zekanın gelişmesini sağladığı için hayati önem taşır. Tükettiğimiz gıdalar ile aldığımız protein vücudumuzda parçalanarak amino asite dönüşerek kana karışır. Vücudumuzun yüzde 20’sini amino asitler oluşturur. Kasların oluşmasında ve gelişmesinde önemli bir role sahip olan amino asit, özellikle spor yapanlar için vazgeçilmezdir. Amino asitleri yediğimiz gıdalarla alırız. Peki, hangi gıdalarda amino asit bulunur?

Sponsorlu Bağlantılar
 

Amino Asitleri Hangi Besinlerden Alırız? 

Protein içeren tüm besinler aynı zamanda amino asit de içerir. Yani protein bulunan besinleri tükettiğimizde amino asit ihtiyacımızı da gidermiş oluruz. Hayvansal gıdalar amino asit deposudur. Hayvansal gıdaları tüketerek vücudumuzun ihtiyaç duyduğu amino asiti karşılayabiliriz. Ancak hayvansal gıdalar kolesterol ve doymuş yağ bakımında da zengin gıdalardır. Bu nedenle hayvansal gıdaları tüketirken dikkatli olmak gerekir.

Sebze ve meyvelerde amino asit bulunmaz. Bu nedenle vejetaryenlerin beslenmelerine dikkat etmesi gerekir. Nohut, kuru fasulye, mercimek, soya fasulyesi, kabuklu kuruyemişler, tahıllar ve tohumlar bitkisel protein içerdiği için mutlaka tüketilmelidir.

Amino Asit Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Amino asit eksikliğinde ortaya çıkan belirtilerin başında kilo kaybına bağlı olarak kas kaybı yaşanması gelir. Kas kaybı halsizlikle birlikte görülür. Kas kaybına bağlı olarak yürüme, merdiven inip çıkma gibi günlük aktiviteler yapılırken bile yorgunluk oluşur. Tırnak kırılması, deride kızarıklık, döküntü, ciltte kuruluk, saç problemleri amino asit eksikliği yaşayanlarda görülen problemlerden bazılarıdır. Hücrelerin yenilenmesini sağlayan amino asit yeterli miktarda alınmadığında yaraların iyileşme süreci uzar, hastalıklar daha uzun sürede geçer. Ruh sağlığı üzerinde de etkili olan amino asit eksikliğinde depresyon başta olmak üzere ruhsal hastalıklar görülme olasılığı yükselir.

Amino Asitin Faydaları 

Amino asitler hücrelerin yenilenmesini, kasların oluşumunu ve gelişmesini sağlar. Sağlıklı tırnak ve saçlar için amino asit tüketilmesi gerekir. Yaraların iyileşmesini, hastalıkların daha kolay geçmesini sağlar. Beyin fonksiyonlarının düzenlenmesinde, zekanın gelişmesinde amino asitlerin önemli bir rolü vardır. Sağlıklı bir ruhsal yaşam için amino asite ihtiyacımız vardır. Yağ parçalayıcı özelliği de olan amino asitler obezite ile mücadelenin vazgeçilmezidir. Tip 2 diyabet ve insülin direnci gibi rahatsızlıklarda yapıcı ve onarıcı olması nedeniyle amino asitlerden yararlanılır. Alkol ve madde bağımlılığı tedavisinde amino asitler kullanılır. Beyinsel hastalıklarının (hiperaktivite, alzheimer, parkinson, dikkat eksikliği vb.) tedavisinde de amino asit kullanılır. Erkeklerin korkulu rüyası olan setrleşme ve erken boşalma gibi rahatsızlıklara karşı da amino asitlerden faydalanılır. Kanser hastalığının tedavisinde amino asit yönünden zengin beslenme programları uygulanır. Ciltteki yaşlanma etkilerini ve kırışıklık sorunlarını gidermek için amino asit yönünden zengin bir beslenmek gerekir. Zira amino asitler cildin elastik yapısını korumasına yardımcı olur.

 

Sponsorlu Bağlantılar

İlgini Çekebilir

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

Yer elması, papatyagiller familyasından bir bitkidir. Köksapları yumru şeklinde olan bu bitkinin, yumru kısımları yemek, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *