Kabağın Faydaları, İçerdiği Vitamin ve Mineraller

Kabak sevilerek tüketilen bir sebze. Geçmişte sadece yaz aylarında tüketilen kabak artık kışın da bulunabildiği için yılın on iki ayı tüketilebiliyor. Yemek olarak, tatlı olarak, çorba olarak, dolma olarak, kızartma olarak, mücver olarak tüketilen kabak besin değeri yüksek, oldukça besleyici ve yararlı bir sebze. Ülkemizde bol miktarda yetişen kabağın türleri şunlardır; sakız kabağı, helvacı kabağı, bal kabağı, asma kabağı. Kabak türüne göre tatlı, yemek, çorba, mücver ve dolma yapımında kullanılır.

Sponsorlu Bağlantılar
 

Kabağın İçerdiği Vitaminler 

100 gram çiğ kabak 16 kalori, 1 gr besin lifi içerir. Yine 100 gram kabakta 3 gr karbonhidrat, 1 gr protein bulunur. Kabak vitamin yönünden çok zengin bir sebzedir. Bu nedenle özellikle çocukların mutlaka kabak tüketmesi gerekir. Kabakta A, C, K, B2, B3, B6, B5 vitaminleri bulunur. 100 gram kabak vücudun vitamin ihtiyacının büyük bir kısmını  karşılamaya yardımcı olur. Özellikle C vitamini yönünden çok zengin olan 100 gram kabak ile vücudun C vitamini ihtiyacının yüzde 28’i karşılanmış olur.  Kabakta ayrıca folat bulunur. Vücudun folat ihtiyacının yüzde 7’si 100 gr kabak ile karşılanabilir.

Kabakta vitaminler dışında kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum, çinko, bakır, manganez ve selenyum bulunur. Mineral deposu olan kabak hem yetişkinlerin hem de çocukların yiyecek listesinde mutlaka bulunması gereken bir sebzedir.

Kabağın İnsan Sağlığı için Faydaları Nelerdir?

Kabak besin lifi yönünden zengin bir besindir. Bu nedenle bağırsak dostudur. Kabızlık sorunu yaşayanlar düzenli olarak kabak tükettiklerinde sorun ortadan kalkar. Çok az yağ bulunan kabak kalp dostu bir sebzedir. Kalp hastaları kabak ile hazırlanan yemekleri gönül rahatlığı içinde tüketebilirler. Antioksidan açısından zengin olan kabak kanser türlerini önlemede etkili rol oynar. C vitamini açısından zengin olan kabak hastalıklara karşı vücudun direncini artırır. Lifli bir sebze olduğu için kolon kanserine karşı koruyucudur. Güçlü kaslar potasyum ile mümkündür. Kabakta bol miktarda potasyum olması güçlü kaslara sahip olmanızı sağlar. Kramp ve ağrıların kaynağı magnezyum eksikliğidir. Kramp ve ağrılara karşı kabak tüketilmelidir. Mineral yoğunluğunu artırma özelliği olan kabak kemik yapısını korur, kemikleri güçlendirir.

 

Sponsorlu Bağlantılar

İlgini Çekebilir

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

Yer elması, papatyagiller familyasından bir bitkidir. Köksapları yumru şeklinde olan bu bitkinin, yumru kısımları yemek, …

1 yorum

  1. Defne aykar

    Güzel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *