Balın Faydaları Nelerdir?

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan ve adeta tek başına bir ilaç olan bal, arılar tarafından üretilir. Arılar tarafından, çiçek ve meyve tomurcuklarından alınan nektarın, arılarda bulunan “bal midesi”nde kimyasal değişime uğraması ile elde edilen bal, birçok hastalığa karşı şifa niyetine tüketilir. Balın rengi, şekeri ve tadında meydana gelen değişikliklerin tek nedeni arının farklı çiçek ve meyve tomurcuklarından nektar almasından kaynaklıdır. Bala kokusunu veren, çiçeklerden alınan nektarda bulunan uçucu yağlardır. Bal öyle kolay üretilen bir besin değildir. Yarım kilo nektar elde etmek için yaklaşık 900 bin arı gün boyunca emek verir. Ki toplanan yarım kilo nektarın hepsi bala dönüşmez, ancak bir kısmı bala dönüşür. Nektardan elde edilen balın miktarı, nektarın şeker miktarına bağlıdır. Bal kolay kolay bozulmaz. Balın bozulması için güneşe, neme ya da kaynatmaya maruz kalması gerekir. Bal zaman faktöründen etkilenmediği için uygun koşullardan yıllarca saklanabilir. Yani, bal güneşe ve neme maruz kalmadığı müddetçe veya kaynatılmadığı sürece, uzun zaman ilk günkü gibi taze kalır.

Sponsorlu Bağlantılar
 

Balın Özellikleri 

Çam ve kestane balı dışında kalan ballar, yani çiçek balları soğukta şekerlenir (kristalleşir). Çam ve kestane balının kristalize olma özelliği yoktur. Sahte ballar şekerlenmez. Balın havadan nem alma özelliği vardır. Havada bulunan nem oranı yüzde 58 olduğunda balın su oranı artar. Ağır bünyeli balların akıcılığı yavaş olur. Buna balın viskozite özelliği denir. Viskozite özelliği balda bulunan su miktarı ile ilgilidir. Balın ağırlığı içinde bulunan su miktarı ve sıcaklığa göre değişir. Bal farklı renklerde olabilir. Renksiz olabileceği gibi kırmızı renkte de bal olabilir.

bal ile ilgili görsel sonucu

Balın Besin Değeri 

Balın kalori değeri yüksektir. 100 gram bal 304 kalori içerir. Bu nedenle diyet yapanların bal tüketirken daha dikkatli olması gerekir. Şekerli bir yiyecek olması nedeniyle şeker hastaları da günlük tüketmeleri gereken bal miktarını doktorları ile görüşerek ayarlamalıdır. Bal karbonhidrat açısından da zengindir. 100 gram balın içerdiği karbonhidrat miktarı 82.4 gramdır. Balda yağ ve protein bulunmaz. Potasyum açısından zengindir. 100 gram bal 52 mg potasyum içerir. Fosfor, kalsiyum, sodyum ve magnezyum açısından da zengin bir kaynaktır. Ancak balda demir, çinko, bakır ve manganez az miktarda bulunur. Az miktarda B1, B6, B5, B2 içeren balın 100 gramında 2 mg C vitamini bulunur.

Balın Sağlığa Faydaları 

Bal güçlü bir antioksidandır. Antibakteriyel olması nedeniyle iltihabı önleme özelliğine sahip olan bal, geçmişten günümüze sağlık alanında en çok kullanılan şifa kaynaklarından biri olmuştur. Binlerce yıl önce sağlık alanında kullanılmaya başlanan bal, günümüzde de öksürükten cilt bakımına kadar pek çok sağlık sorununa karşı kullanılmaya devam etmekte.

Balın en önemli özelliği doğal tatlandırıcı olmasıdır. Rafine şeker ve şekerli gıdalar yerine çay ve kahvenizi tatlandırmak için balı tercih edebilirsiniz.

Bal ciltte açılan yaraların üzerine sürüldüğünde, yaranın mikrop kapmasına engel olur. Eğer merhem, gazlı bez gibi yaraya süreceğiniz şeyler yoksa, açık yaraya bal sürebilirsiniz. Böylece yaranın mikrop kapmasını engellemiş olursunuz. Bal aynı zamanda yaranın daha hızlı iyileşmesini sağlar. Yaranın üzerine 12 saatte bir bal sürmek yaranın daha kısa sürede iyileşmesini sağlayacaktır.

Bal güçlü bir antioksidandır. Polifenoller açısından zengin olan bal, çeşitli hastalıklara karşı koruma sağlar. Eğer diyabet hastası değilseniz, beyaz şeker yerine bal tüketerek kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruma sağlayabilirsiniz.

Eğer enerjiye ihtiyacınız varsa karbonhidrat açısından zengin olan balı tüketerek enerji ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Özellikle efor gerektiren egzersiz öncesi bir yemek kaşığı bal tüketmek egzersiz için gerekli enerjiyi sağlayacaktır. Doğal bal ile sağlayacağınız enerji diğer kaynaklardan (enerji içecekleri, enerji çikolatası, karbonhidrat tozu… vb.) elde edeceğiniz enerjiye göre daha sağlıklıdır.

Balın en önemli faydalarından biri de öksürüğü kesmesidir. Öksürüğe karşı sıcak suya birkaç tatlı kaşığı bal ekleyerek tüketilmelidir. Bal tüketirken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri 1 yaşından küçük çocuklara verilmemesi gerektiğidir. Bunun nedeni ise bebeklerde gıda zehirlenmesine neden olma ihtimalidir.

Kötü kolesterole karşı da bal tüketilmesi önerilmekte. Bal kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Bu konuda yapılan araştırmalar düzenli bal tüketmenin kötü kolesterolü düşürdüğünü göstermekte.

Önemli bir mide rahatsızlığı olan reflüye karşı da bal tüketilebilir. Bal mide asidini dengeleyen bir besindir. Mide ağrısına da iyi gelen bal sirke ile karıştırılarak tüketilebilir. Bu alanda yeterli araştırma olmadığı için mide rahatsızlığı olanlar deneyerek sonuca ulaşmalıdır.

Balın iltihap önleme ve bakterileri temizleme özelliği vardır. Özellikle ciltte oluşan sivilce ve akne oluşumuna karşı bal kullanılabilir. Bal ile hazırlanan maskeler kullanılarak ciltte oluşan sivilce ve akneler engellenebilir. Cilde bal ile hazırlanan maske sürmek, daha ışıltılı görünmesini ve nemlenmesini sağlar.

Balın Zararları 

Bal gıda zehirlenmesine neden olabileceği için 1 yaşın altındaki çocuklara kesinlikle verilmemelidir. Bal şeker açısından zengin bir besindir. Bu nedenle diyabet hastaları için pek uygun bir gıda değildir. Diyabet hastaları ne kadar bal tüketmeleri gerektiğine doktorları ile birlikte karar vermelidir. Doktorun önerdiği miktardan fazla bal tüketmek, diyabet hastaları için tehlikelidir. Günde 6-7 yemek kaşığından fazla bal tüketmek mide krampı, şişlik ve ishale yol açabilir. Çok fazla bal tüketmek vitamin ve minerallerin emilimini azaltır. Bu durum vitamin ve mineral eksikliğine neden olabilir. Yüksek miktarda bal tüketmek alışkanlık haline gelirse, insülin direnci sorunu yaşanabilir.

Sponsorlu Bağlantılar

İlgini Çekebilir

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

Yer elması, papatyagiller familyasından bir bitkidir. Köksapları yumru şeklinde olan bu bitkinin, yumru kısımları yemek, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *