Hurmanın Faydaları ve Besin Değeri

Hurma özellikle Ramazan ayı ile birlikte marketlerde yerini alan lezzetli bir meyve. İftarlık olarak görülen hurma aslında basit bir meyve olmaktan çok daha fazlasıdır. Zira hurmanın faydaları saymakla bitmez. Hurmanın bu denli faydalı bir meyve olması, sadece Ramazan ayında iftarda değil diğer günlerde de tüketilmesi gerektiğini gösteriyor.

Sponsorlu Bağlantılar
 

Hurmanın İçerdiği Vitamin ve Mineraller 

100 gram hurma 277 kaloriye sahiptir. Bu miktar günlük kalori ihtiyacımızın önemli bir kısmını karşılar. 74,97 gr karbonhidrat içeren 100 gram hurma gün boyu ihtiyacımız olan enerjiyi sağlar. Enerji deposu olduğu için kış aylarında üşümeyi engeller. Protein barındıran ender meyvelerden olan hurmanın 100 gramında 1,81 gr protein bulunur. Hiç kolesterol bulunmayan hurma kalp ve damar dostu bir meyvedir. 100 gram hurmada 6,7 gr diyet lifi bulunur. Diyet lifi bulunan hurma, bağırsakların rahat çalışmasını sağlar. Üzerinde tam araştırma yapılmamış olsa da hurmanın kolon kanseri riskini düşürdüğü düşünülmekte.

B1, B2, B3 ve B6 vitaminlerini barındıran hurma vücudun B vitamini ihtiyacını önemli oranda karşılar. Hayati organların çalışması için önemli bir vitamin olan A vitamini de hurma da bol miktarda bulunur. 100 gram hurma günlük K vitamini ihtiyacının yüzde 3’ünü karşılar.

Hurmanın Diğer Faydaları 

Kemik ve kas gelişimine yardımcı olan hurma vücut için gerekli olan ve hayati önem taşıyan mineralleri içerir. Sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, bakır, magnezyum, manganez, fosfor ve çinko bulunan hurmanın düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Hurma yüksek miktarda demir içeren bir meyve olduğu için demir eksikliğine bağlı anemi hastalarına da önerilmekte.

Bağışıklık sistemini güçlendiren hurmanın hastalıklara, enfeksiyonlar ve kansere karşı koruyucu özelliği vardır. Beta karoten bakımından zengin olan hurma göz sağlığını korur. Folik asit yönünden de zengin bir meyve olan hurma düşük kilolu doğumlar, prematüre doğum ve diğer doğum sorunlarına karşı mutlaka tüketilmesi gerekir.

Yüksek miktarda magnezyum içeren hurma enfeksiyonları önleme özelliğine sahiptir. İçerdiği magnezyum, A ve B vitaminleri beyin sağlığının korunmasında, hafızanın güçlenmesinde önemlidir. Beyin sağlığı ve hafızanın korunması için hurma tüketilmesi önerilmektedir.

Kabızlığı gidermek için de hurma kullanılabilir. Bir bardak içme suyuna iki adet hurma koyarak sabaha kadar bekletilir. Sabah aç karna bu su içildiğinde ve hurma yendiğinde bağırsak hareketleri düzene girer ve kabızlık sona erer.

Hurma Çekirdeğinin Faydaları 

Hurma kadar hurma çekirdeği de faydalıdır. Kadın hastalıklarında kullanılan hurma çekirdeği, balgam söktürücü olarak da kullanılır. Karaciğere faydalıdır, vücuttan zararlı toksinlerin atılmasını sağlar. Hurma çekirdeği kahve ile birlikte içildiğinde midede oluşan şişkinliği giderir. Hurma çekirdeğinden yapılan sabun mantar hastalığına iyi gelir. Hurma çekirdiğini kullanmak için ezmek ve toz haline getirmek gerekir. Toz haline getirilen hurma çekirdeği, süte, yoğurda, bala ya da kahveye katılarak kullanılabilir. Hurma çekirdeği günde en fazla bir çay kaşığı tüketilmelidir.

 

 

Sponsorlu Bağlantılar

İlgini Çekebilir

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

Yer elması, papatyagiller familyasından bir bitkidir. Köksapları yumru şeklinde olan bu bitkinin, yumru kısımları yemek, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *