Kefir Faydaları Nelerdir?

Kefir, en basit anlatımla fermente süt demektir. Sütün mayalanması ile elde edilen kefirin tadı, sodalı ayrana benzer. Kökeni Kafkaslara dayanır. Bölgede yaşayan halkların yoğun şekilde tükettiği kefir zamanla tüm dünyada tüketilen bir gıda haline gelmiştir. Sağlık açısından birçok faydası olan kefirin düzenli olarak tüketilmesi bağışıklık sisteminden kemik sağlığına kadar birçok sistemin daha sağlıklı çalışmasını sağlar.

Sponsorlu Bağlantılar
 

Neden Kefir Tüketmeliyiz

Sütün mayalanması ile elde edilen kefirin sütten en önemli farkı iyi bakteriler içermesidir. Bu bakteriler sindirim sistemini çalıştırır ve kısa sürede bağırsakların boşalmasına yardımcı olur. Laktobasil adı verilen ve sindirime yardımcı olan bakterilerce zengin olan kefir, özellikle kabızlık ve hazımsızlık problemi yaşayanların düzenli olarak tüketmesi gereken bir gıdadır.

Laktoz intoleransı olanların da rahatlıkla tüketebileceği bir içecek olan kefir aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir. Sindirim sisteminde bulunan bakteri ve mikropları öldürücü etkisi olan kefir, özellikle mide ülserine neden olan helikobakter pilori adlı bakterinin yok olmasını sağlar. Adeta bir antibiyotik görevi gören kefir mide rahatsızlığı olanlar tarafından da düzenli olarak tüketilmelidir.

Kefir B12, B1, biotin ve K vitaminleri yönünden oldukça zengindir. Magnezyum ve kalsiyum da içeren kefir, sağlıklı kemiklere sahip olmamızı sağlar. Kemik sağlığını korumanın yanı sıra kemik kaybına da engel olur.

Genel olarak ihtihaplanmaya engel olan kefirin bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır. Vücudun alerjik reaksiyonlarına engel olan kefirin bir faydası da tümörü engellemesidir. Yapılan araştırmalar kefirin düzenli tüketilmesinin tümör oluşumunu engellediğini göstermektedir. Bu nedenle kanser hastalarının düzenli olarak kefir tüketmesi önerilir. Tümörün gelişmesini ve büyümesini engelleyen kefirin bu özelliği hakkında yeterli araştırma yok, bu nedenle kanser hastalarının kefir tüketmeden önce doktorlarına danışmasında fayda var.

Protein yönünden oldukça zengindir, özellikle çocukların büyüme aşamasında kefir tüketmesi önerilir. Günde bir bardak kefir içmek vücudun A vitamini ihtiyacının yüzde 10’unu, kalsiyum ihtiyacının yüzde 30’unu, C vitamini ihtiyacının da yüzde 4’ünü karşılar.

Vücuttaki fazla tuz ve ödemin atılmasına yardımcı olur, kolesterolü düşürür, iltihaplı ve enfeksiyonlu hastalıkların tedavi sürecinde tüketildiğinde iyileşme sağlar, karaciğere ve kalbe faydalıdır, cilt mantarı tedavisinde etkilidir. Daha pek çok yönden faydası olan kefir düzenli olarak tüketilmesi gereken gıdalardar biridir.

Sponsorlu Bağlantılar

İlgini Çekebilir

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

Yer elması, papatyagiller familyasından bir bitkidir. Köksapları yumru şeklinde olan bu bitkinin, yumru kısımları yemek, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *