Zeytinin Faydaları, Kalorisi ve Besin Değeri

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan zeytin sağlık açısından da son derece yararlı bir yiyecek. Ülkemizde Akdeniz, Marmara ve Ege’de yetişen, meyve olarak tüketildiği gibi yağından da yararlanılan bir meyvedir. Birçok yönden faydalı olan zeytin siyah olarak tüketildiği gibi yeşil zeytin ve dolma zeytin olarak da tüketilmekte. Siyah zeytinin kalori miktarı yeşil zeytine göre daha yüksektir. 100 gram yeşil zeytinde 145 kalori varken aynı miktarda siyah zeytinin kalori miktarı 210’dur. Bu nedenle diyet yapanlar siyah zeytin yerine yeşil zeytini tercih etmelidir.

Sponsorlu Bağlantılar
 

Zeytinin Faydaları Nelerdir

Zeytin dolaşım sistemine faydalıdır. Zeytinde serbest radikallerle mücadele eden antioksidanlar bol miktarda bulunur. Bu nedenle zeytin damar sağlığını korur ve kalp krizi riskini azaltır. Ritm bozukluğu olanların da zeytin tüketmesi önerilir. Hem zeytin hem de zeytinden elde edilen zeytin yağı kan hücrelerini besler ve kan hücrelerini daha sağlıklı olmasını sağlar. Zeytinin içinde bulunan antioksidanlar kansere karşı koruyucu kalkan görevi görür. Düzenli zeytin tüketilmesi bu nedenle de önemlidir. Zeytinden elde edilen sıvma zeytin yağı kolon kanserini önler. DNA’ların korunmasına yardımcı olur. Kötü kolesterol düşmanı olan zeytin düzenli tüketildiğinde kolesterolün dengede kalmasını sağlar. Demir minerali bakımından zengin olan yeşil ve siyah zeytin saç ve tırnak sağlığını korur. Düzenli zeytin tüketmek sağlıklı tırnaklara ve saçlara sahip olmayı sağlar. Gaz ve şişkinlik gibi problemlere neden olmadığı için ülser ve gastrit hastaları siyah zeytin tüketebilir. Yeşil zeytin daha asitli ve tuzlu olduğu için mide hastaları tüketmemeye özen göstermelidir.

Zeytinde bulunan hidrat ve yağ asitleri saç problemlerini azaltır. Bakımlı saçlar için düzenli olarak zeytin tüketilmelidir. İçinde E vitamini bulunur. E vitamini özellikle genç ve güzel bir cilt için gereklidir. Cildine özen gösteren herkes zeytin tüketmelidir. Yeşil zeytin A vitamini açısından siyah zeytine göre daha zengindir. A vitamini ileri yaş hastalığı olarak bilinen kataraktı önler. Düzenli zeytin tüketenlerde katarakt riski tüketmeyenlere göre daha azdır.

Şeker hastalarının da zeytin tüketmesinde bir sakınca yoktur. Şeker seviyesini dengede tutmaya yardımcı olan bir meyvedir. Çocukların kemik gelişimine katkı sağlar. Çocukların düzenli zeytin tüketmesi gerekmektedir. Vücudun su tutmasını engeller. Ödem problemi yaşayanlar düzenli zeytin tüketerek vücudun su tutmasını önleyebilirler. Mide asidini azalttığı için yatıştırıcı görevi görür.

Zeytinin Besin Değeri

100 gram yeşil zeytinde 145 kalori, 15 gr yağ, 4 gr karbonhidrat, 1 gr protein bulunur. 92 mg omega 3 yağ asidi bulunan yeşil zeytin A, E ve K vitamini içerir. Niasin, folat, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, bakır ve selenyum gibi minerallerin bulunduğu zeytinin, hem meyve olarak hem de zeytin yağı olarak düzenli olarak tüketilmesi gerekir.

Sponsorlu Bağlantılar

İlgini Çekebilir

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

Yer elması, papatyagiller familyasından bir bitkidir. Köksapları yumru şeklinde olan bu bitkinin, yumru kısımları yemek, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *