Ülsere İyi Gelen Yiyecekler

Ülser sindirim sistemi hastalığıdır. Sindirim sistemi mide, oniki parmak bağırsağı ve yemek borusundan oluşur. Ülser de mide, yemek borusu ve oniki parmak bağırsağında aşınmalar ve tahriş sonucu oluşan açık yaralardır. Daha çok midede meydana gelen bu yaralar mide ülseri olarak adlandırılır. Midenin iç yüzeyinin mide asidi parçalanması sonucu açılan yaralara tıp dilinde ülser adı verilir. Mide tarafından üretilen asit miktarı bünyeden bünyeye farklılık gösterir. Bazı kişelerde mide asidi miktarı fazladır ve bu durum mide rahatsızlıklarına yol açar. Mide ülserine neden olan en önemli faktör “helicobacter pylori” adı verilen bakteridir. Midenin iç kısmında mideyi koruyan kalın bir tabaka bulunur. Bu tabakanın delinmesi ile birlikte aşırı mide asidi üretimine bağlı olarak mide de ülser adı verilen yaralar açılır. Ülser oluşumuna neden olan faktörler ise şunlardır; sinir, stres, mide asidinin fazla üretilmesi, gastrit, karaciğer yetersizliği, kalp rahatsızlıkları, sağlıksız beslenme, sigara, çay, alkol tüketimi ve kullanılan bazı ilaçlar midede ülser oluşmasına neden olabilir.

Sponsorlu Bağlantılar
 

Mide Ülserinin Belirtileri 

Mide ülseri midede ekşime ve ağırlık hissi ile birlikte ortaya çıkar. Rahatsızlık ağızda ekşimsi bir tat bırakır. Mide rahatsızlığı olan kişilerin tat alma duyusu diğer kişelerden farklıdır. Mide ülseri olan kişilerin dilinin rengi koyudur. Hastalığın başlangıcında en belirğin şikayetlerden biri de midede ağrı ve acı hissidir. Ağrı genellikle yemek sonrası başlar ve şiddetlidir. Hastalığın ilerlemesi ile birlikte bu şikayetlere baş dönmesi ve aşırı terleme eşlik eder. Hastalık ilerledikçe hastanın ağzından kan gelebilir. Dışkıda kan bulunabilir. Bu aşamada hastalığın tedavisi geciktirilmeden yapılmalıdır.

Mide ülserinin tedavisinde en son aşamada cerrahi müdahale gerekebilir. Onun dışında hastalığın tedavisinde ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisi ile birlikte hastaların diyet yapması da istenir. Mideyi rahatsız eden yiyeceklerden uzak durmak, çay, sigara ve alkol tüketmemek mide ülserinin iyeleşme sürecini kısaltır.

Mide Ülserine İyi Gelen Yiyecekler 

Mide ülserine iyi gelen yiyeceklerin başında lifli gıdalar gelir. Besin lifi açısından zengin yiyecekler sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Lifli gıdalar yiyeceklerin parçalanmasını sağlayan mide asidini kontrol altında tutarak, açılan ülser yaralarının tahriş olmasına engel olur. Besin lifi açısından zengin olan sebze ve meyveler ile tam tahıllı ekmek ülser hastalarının tüketmesi gereken gıdalar arasında yer alır.

Açık yaraların kanamasını engelleyen ve yaranın bulunduğu mide zarını iyileştirme özelliğine sahip olan K vitamini mide ülseri bulunan hastaların alması gereken vitaminler arasında yer alır. K vitamini yönünden zengin gıdalar (ıspanak, avokado, lahana, kuşkonmaz, soya, aspir yağı, yonca ve çavdar unu) mide ülserine iyi gelir. Hastalığın tedavi sürecini kısaltır, yaranın daha kolay iyileşmesini sağlar.

Flavonoid içeren gıdalar da mide ülserine iyi gelir. Flavonoid içeren gıdalar ülserin iyileşmesine ve yaraların daha hızlı bir şekilde kapanmasına yardımcı olur. Flavonoidler en çok sarımsak, soğan, kereviz ve elmada bulunur. Sarımsak ve soğan birçok mide ülseri hastasına daha fazla dokunabilir. Bu nedenle bu gıdaları tüketirken dikkatli olmak gerekir. Eğer midede bu gıdalara karşı hassasiyet varsa sarımsak ve soğan tüketilmemelidir.

Mide ülseri tedavisinde bitkisel destek de alınabilir. Ülsere iyi gelen şifalı bitkilerden hazırlanacak çaylar ülser tedavisini destekleyebilir. Ancak bu konuda da hassas davranmak gerekir. Midesi çok hassas olan kişilerin bu çayları doktor kontrolünde tüketmesi önerilir. Meyan kökü, papatya, keten tohumu, kantaron mide ülserine iyi gelen bitkilerdir. Bu bitkilerle hazırlanan çaylar aşırıya kaçmamak kaydı ile mide hastaları tarafından tüketilebilir.

Mide Ülserine Zararlı Besinler

Mide ülserinin iyileşmesi beslenme ile yakından alakalıdır. Bu süreçte hastaların yediklerine ve içtiklerine dikkat etmesi tedavi sürecini kısaltacaktır. Baharatlı, yağlı, işlem görmüş gıdalar mide hastalarının uzak durması gereken gıdaların başında gelir.

Yağlı yiyecekler mide asidinin artmasına neden olur. Yumurta, süt ürünleri, işlenmiş gıdalar, hazır yiyecekler, cips, kraker, pastane ürünleri, sığır eti gibi doymuş yağ içeren gıdalar mide rahatsızlığı olanların uzak durması gereken yiyeceklerdir. Trans ve doymuş yağ içeren gıdalar sindirimi zor gıdalardır ve mide asidinin artmasına neden olur. Mide asidinin artması ise var olan ülser yaralarının tahriş olmasına neden olarak hastalığın iyileşme sürecini olumsuz etkiler.

Aşırı alkol tüketmek de mide için zararlıdır. Yapılan araştırmalar alkol tüketen kişilerde mide hastalıklarının daha sık görüldüğünü göstermekte. Bu nedenle ülser hastalarının alkol tüketmemesi gerekir.

Kafein de midenin düşmanıdır. Kafein bulunan kahve, yeşil çay, siyah çay ve kolalı içecekler mideyi olumsuz etkiler. Mide ülseri bulunan kişeler kafeinli içeceklerden uzak durmalıdır. Mide ülserinin iyileşme sürecinin uzaması ya da kısalması beslenme ile yakından alakalıdır. Tedavi sürecinin kısalması hastaya bağlıdır. Bu nedenle hastaların beslenmelerine özen göstermeleri, mide asidini artıran yiyeceklerden uzak durması gerekir. Portakal, limon, domates gibi mide asidini artıran yiyeceklerin dikkatli tüketilmesi hastalığın daha kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur.

Mide ülseri bulunan hastaların baharatlı gıdalardan da uzak durması gerekir. Toz biber, nane, pul biber, karabiber, tarçın gibi baharatlar dikkatli tüketilmelidir. Çikolata ve gazlı içeceklerde mide için zararlıdır. Mide asidini kontrol altında tutmak için az ve sık yemek gerekir. Öğün atlamak, aç kalmak, aşırı yemek mideyi yorar.

 

Sponsorlu Bağlantılar

İlgini Çekebilir

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

Yer elması, papatyagiller familyasından bir bitkidir. Köksapları yumru şeklinde olan bu bitkinin, yumru kısımları yemek, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *