C Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur, Faydaları Nelerdir?

Sağlıklı yaşamak için besinler aracılığı ile aldığımız vitamin ve minerallere ihtiyacımız vardır. C vitamini de vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitaminler arasında yer alır. C vitamini suda eriyen vitaminler arasında yer aldığı için vücut tarafından depolanmaz. Fazla alınan C vitamini idrar ve ter yolu ile vücuttan atılır. Depolanmadığı için günlük C vitamini ihtiyacı besinler yolu ile karşılanmalıdır. C vitamini bulunan besinler düzenli olarak tüketilerek vücudun ihtiyaç duyduğu C vitamini karşılanmalıdır.

Sponsorlu Bağlantılar
 

C Vitamini Nedir?

Kimyasal adı “askorbik asit” olan C vitamini alkali ortamda çabuk okside olur. Suda eriyen bir vitamindir. Asit ortama karşı dayanıklı olan bu vitamin, ısı, ışık ve oksijenin etkisi ile okside olur. Çoğu hayvan ve bitki kendi ihtiyaçları olan C vitaminini üretebilir. İnsan vücudu ise C vitamini üretmez, bu nedenle insanların ihtiyaç duydukları C vitaminini besinler yolu ile alması gerekir. Eksikliği halinde sağlık sorunları ortaya çıktığı gibi fazlalığı da sorun oluşturabilir.

C vitaminin faydaları nelerdir ile ilgili görsel sonucu

C Vitamininin Faydaları 

C vitamini insanlar için zorunlu vitaminlerdendir. C vitamini kolajen üretiminden alyuvarların işlemesine kadar pek çok görevi vardır. Bu nedenle insanlar için son derece önemli bir vitamindir. Bağışıklı sistemini güçlendiren, kolajen üretimini sağlayan, deri, kıkırdak, tendon, bağ ve kan damarlarının yenilenmesine yardımcı olan bu vitaminin eksikliği halinde iskorbüt hastalığı ortaya çıkar. İskorbüt hastalığı, halsizlik, uyuşukluk, kolay kanayan diş etleri, cilt altında kanama, saçların kıvrılması, eklem ağrısı, nefes darlığı gibi belirtiler gösterir.

C vitamini eksikliği ile birlikte ortaya çıkan iskorbüt hastalığında zayıf bağışıklık sistemi, alerji, kanser, mide ülseri, kalp ve damar hastalıkları elverişlilik ortaya çıkar. C vitamini eksikliği başladığında idrarda bulunan askorbik asit miktarında azalma görülür. Askorbik asit yetersizliğinde ortaya çıkan bir diğer belirti de yaraların geç iyileşmesidir. C vitamini eksikliğinin önemli bir belirtisi olan yaraların geç iyileşmesi dikkate alınması gereken bir durumdur. Hafif askorbik asit yetersizliğinde yorgunluk, iştahta azalma, yaraların geç iyileşmesi gibi belirtiler görülürken, yetersizliğin artması halinde büyümede duraklama, anemi, enfeksiyonlara karşı dirençte azalma, diş etlerinde kanama, diş kaybı, eklemlerde ağrı, kanama, kemiklerde kırılma gibi belirtiler görülür.

Besinler yolu ile alınan askorbik asit, alındıktan birkaç saat sonra ince bağırsakta emilerek kana geçer. Kan dolaşımı ile dokulara ulaşan C vitaminin fazlası ter ve idrar olarak vücuttan atılır. Askorbik asit, vücudu enfeksiyonlardan ve  bakteri toksinlerinden korur. Kollojen sentezinde görev alan C vitamini kan damarlarının güçlü olmasını sağlar. Eksikliği halinde kan damarları güçsüzleşir ve ufak bir darbe kanamaya neden olabilir.

Steroid hormonunun sentezinde görev alan askorbik asit yetersizliğinde adrenalin bezi büyür. C vitamini diğer vitamin ve minerallerin vücut tarafından kullanılmasına yardımcı olur. Askorbik asit, demir, folik asit, tiamin, riboflavin, pantotenik asit, A ve E vitaminleri ile kalsiyumun emilimine yardımcı olur, vücut tarafından daha elverişli kullanılmasını sağlar. C vitamini antioksidandır. Bazı toksik maddelerin etkisini azaltır.

Özellikle kış aylarında yeterli miktarda C vitamini alınması, soğuk algınlığına karşı koruma sağlar. Bağışıklığı güçlendiren bir vitamin olan askorbik asit, soğuk algınlığına ve öksürüğe karşı etkilidir. Vücudun virüslere karşı savaşmasına yardımcı olan C vitamini besinler yolu ile düzenli olarak alınmalıdır.

Kollajen üretimine yardımcı olan C vitamini, yaraların daha kolay iyileşmesini sağlar. Sadece ufak yaraların değil, derin kesik ve yaraların da iyileşme sürecini hızlandıran C vitamini yanık tedavisinde de önemli rol oynayan vitaminlerden birisidir.

Askorbik asit (C vitamini) kalp ve damar sağlığını korur. Kalp krizi riskini yüzde 42 oranında düşürür. C vitamini eksikliğinde ise kalp krizi riski daha yüksektir. Güçlü bir antioksidan olan C vitamini kalp ve damar hastalıklarına yol açan serbest radikallerle savaşır. Kolesterol seviyesini düşüren askorbik asit kalp sağlığını korur.

Sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunan C vitamini kansere karşı koruma sağlar. Akciğer, ağız, kolon, gırtlak ve mide kanserine karşı koruyucu etkisi olan C vitamini yönünden zengin olan taze sebze ve meyveler düzenli olarak tüketilmelidir.

C vitaminin bir faydası da stresi azaltmasıdır. Beyin ve sinir sistemini stresin zararlı etkilerinden koruyan C vitamini stres hormonları olan adrenalin ve noradrenalin hormonlarının salgılanmasını sağlar.

Kandaki şeker seviyesini ayarlama özelliği olan C vitamini diyabet riskini azaltır. nörolojik bozuklukları önler, nefes darlığı ve solunum yetmezliği problemini ortadan kaldırır, akciğer fonksiyonlarını artırır.

C Vitaminin Zararları

Aşırı  C vitamini alınması halinde bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Günlük alınması gereken C vitamini miktarı 500 mg’dır. Günde 2000 mg’ın üzerinde C vitamini almak kusma, mide yanması, kabızlık, mide ağrısı, bağ ağrısı gibi sorunlara yol açar. Böbrek taşı olanlar günde 1000 mg’ın üzerinde C vitamini tüketmemelidir. Fazla miktarda C vitamini almak, böbrek taşı düşürme sürecini daha ağrılı hale getirebilir.

C Vitamini Bulunan Besinler

Çilek, yeşil biber, kırmızı biber, taze maydanoz, taze kekik, brokoli, kivi, portakal, kavun, karnabahar, greyfurt, ahududu, kara lahana, limon, domates, balkabağı, ıspanak, taze fasulye, rezene, kuşkonmaz, yaban mersini, tatlı patates, bezelye, soğan C vitamini açısından zengin meyve ve sebzelerdir. Yeterli miktarda C vitamini almanın yolu taze sebze ve meyve tüketmekten geçer. Bu nedenle günde yeterince taze meyve ve sebze tüketilmelidir.

Sponsorlu Bağlantılar

İlgini Çekebilir

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

Yer elması, papatyagiller familyasından bir bitkidir. Köksapları yumru şeklinde olan bu bitkinin, yumru kısımları yemek, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *